Elva år senare – övergreppen på Schillerska år 2001

Den 16 juni återuppför vi det som hände på Schillerska gymnasiet elva år tidigare i en filmad re-enactment. Till det behöver vi drygt hundra personer som vill vara med. Vi söker dansare, studenter, historiker, städare, aktivister, papperslösa, fackliga m.fl. Vi spelar igenom händelserna utan skådespeleri, kostym eller repliker. Tanken är inte att cementera skuld eller visa den sann versionen utan att testa att ta sig an på ett annat sätt: som rörelser vi utför tillsammans.

VI LÄGGER OSS I HISTORIESKRIVNINGEN OCH LÄGGER OSS PÅ SKOLGÅRDEN IGEN.

Den 16 juni 2001 under EU-toppmötets sista kväll gick Nationella Insatsstyrkan in i Schillerska gymnasiets lokaler me kpistar i jakten på en gulhårig  beväpnad tysk terrorist som skulle finnas där. På skolan bodde tillresta demonstranter som fått hyra sängplats av kommunen. 78 personer fördes ut på skolgården där de fick ligga på rad på asfalten med ansiktet mot marken utan att få tala eller röra sig. Många fick ligga kvar i över en timme. Men någon tysk terrorist fanns inte, inga vapen hittades och ingen som bodde på skolan blev misstänkt för något brott. Den 16 juni i år, elva år senare, återskapar vi rörelserna där de hände, på Schillerskas skolgård. Vi behöver er hjälp. Kan vi omvandla något i den meningslösa, våldsamma händelsen genom att utföra rörelserna tillsammans? Kan vi göra ett tillägg som inte handlar om lydnad?

Vill du vara med?

Kom till Schillerska gymnasiet, Vasagatan 19, kl 18:30 den 16 juni. Mat komemr att finnas. Bor du inte i Göteborg betalar vi billig resa.

Anmäl dig på www.alvarsenare.se.

Elva år senare

Läs mer: GU, ETC, Domino dancing, Facebook,

För att förbereda er kan läsa vad jag och andra skrivit om händelserna i Göteborg 2001, mer specifikt om händelserna på och kring Schillerska:

Sex dagar i Göteborg 2001, dag 4 del 2 – Schillerska 1
Sex dagar i Göteborg 2001, dag 5 del 1 – den största demonstrationen
Sex dagar i Göteborg 2001, dag 5 del 2 – Schillerska – det värsta övergreppet (de händelser som ska uppföras)
Sex dagar i Göteborg 2001, dag 6 – dagen efter
Det är inte varje dag man hotas till livet.

Grustaget i Göteborgs tingsrätt, om Schillerskarättegången (nov 2002).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,