Är jugoslaver brottsligare än andra?

Den organiserade brottsligheten i Sverige har länge haft ett stort inslag av personer och grupperingar med kopplingar till det forna Jugoslavien. Ofta med kopplingar till makthavare i det forna Jugoslaviens forna delstater. I nätverken ingår serber, bosnier, kroater såväl som albaner och andra nationaliteter. Detta gäller exempelvis det nätverk som funnits kring Arkan, Dragan Joksovic, Ratko Djokic och numera kring Milan Sevo. Andra exempel på nätverk med kopplingar till Jugoslavien är exempelvis det kring Rade Kotur, ofta i konkurrens och konflikt med nätverket kring Arkan och Sevo, Naserligan i Göteborg samt M-falangen och K-falangen i Malmö.

Man kan därmed lätt tro att jugoslaver är brottsligare än andra invandrargrupper. Men det finns inga som helst belägg för att så är fallet. De enda invandrargrupper som konstaterats ha högre brottslighet är US-amerikanska desertörer under vietnamkriget och de ungrare som kom efter Sovjets invasion av Ungern 1956. Men generellt är inte heller ungerska invandrare eller US-amerikanska invandrare brottsligare än andra.

Det finns heller inga belägg för att invandrare skulle vara brottsligare än svenskar i gemen. De skillnader som ändå finns kan förklaras med faktorer som klass, och ålder. En befolkningsgrupp med högre andel arbetare och/eller högre andel unga framstår som brottsligare än andra.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

4 Svar på “Är jugoslaver brottsligare än andra?”

 1. Det är ingen slump att Gudmundson skriver om personer som är misstänkta för brott, för där är invandrare klart överrepresenterade.

  Men vad Gudmundson inte känner till, eller väljer att inte ta upp eftersom det inte passar in på hans främlingsfientliga agenda, är att ”förundersökningar mot personer födda i utlandet oftare  läggs ner i förhållande till personer födda i Sverige”.

  Det står att läsa i ”Är rättvisan rättvis?” (SOU 2006:30)

  Alltså: Snuten och åklagaren ser till att ha mer kött på benen innan de norpar en svennebanan än en invandrare. Eller med andra ord, strukturell diskriminering.

  Diskriminieringen återkommer även i ett senare skede, då ”risken att dömas till längre fängelsestraff är större för personer födda i utlandet och då i synnerhet  för utomeuropéer”.

  Men om detta har Skalle-Per ingenting att säga.

  Hans krönikor är ingenting annat än pressmeddelanden från Nationaldemokraterna.

Kommentarer är stängda.