Terroristen Anders Breivik är inte galen

Terroristdådet i Norge utfördes inte av en galning, inte av ensam förvirrad man. Det var ett välplanerat och målmedvetet genomfört attentat, med inspiration från islamistiska terroristers metoder och från idéer som är väl förankrade i Europas högerextrema fascistiska och högerpopulistiska partier som exempelvis Fremskrittspartiet (Frp), Sverigedemokraterna (SD), Dansk Folkeparti (DF) och Sannfinländarna. Rasistiska, främlingsfientliga och islamofoba ideér som bygger på hat och samhällslyftor.

Anders Behring Breivik är inte den ensamme hatfyllde galningen till ung man. Måhända är han galen, men nan är också något helt annat. En medveten högerextremistisk och islamofob terrorist. Han är en produkt av den islamofobi som spridit sig i Europa som löpelde. Den islamofobi som spridits av folk på SVD:s ledarsida som Per Gudmundson, av människor inom folkpartiet, av debattörer som Dilsa Demirbag Sten. En islamofobi som partier som SD och Frp profiterar på, en islamofobi och ett hat som dess partier bygger på och sprider vidare.

Det är dags att vi alla tar problemet på allvar och tar itu med rasismen och islamofobin. Det är dag att inte längre stryka rasisterna medhårs. Att inte ge dem utrymme, att inte ge dem plats. Det är dags att bekämpa SD och liknande partier på alla sätt om står till buds. Då inkluderas förstås inte metoder som är kontraproduktivava, metoder som innebär onödigt våld och våldsamheter, enskilda små attentat och våldsdåd. Sådant är meningslöst, sådant för inte kampen mot fascismen framåt i dagens läge. Det är organisering och organiserat motstånd som behövs. Inte heller är lögner en bra metod.

Samtidigt måste vi också organisera oss så vi inom arbetarrörelsen kan skydda oss själva, skydda vår aktiviteter och undvika att vi utsätts för fler terroristattacker från högerextremister. Vi kan inte enbart förlita oss på polisen för det.

Intressant?
Bloggat: Mikael Andersson, Moberg, Annarkia, Sebastian, Ardin, Röda Malmö, Röda Berget,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

9 Svar på “Terroristen Anders Breivik är inte galen”

 1. Å ena sidan skriver du terroristdådet i Norge utfördes inte av en galning sen skriver du ” Måhända är han galen”. Naturligtvis skulle han få en diagnos om han bedömdes av en psykiatriker. Varför vi inte vill klassificera honom som en ”galning” är att det skulle skymma det politiska sammanhang han verkar i. Han är galen på samma sätt som de som styrde planen mot WTC. Utifrån samhälliga, moraliska värderingar är han en terrorist och massmördare och skall också dömas utifrån sina handlingar. Sen är det en annan sak att ingen med vit rock skulle friskförklara honom.

  1. Jag håller inte riktigt med. Psykologernas definitioner av depression, maniskhet är inte samma som de som används i dagligt tal. De har ofta mycket hårdare kriterier än vad vi skulle använda oss av. Breivik var tillräknelig, han kunde resonera, interagera med folk runt sig, förstod implikationerna av sina handlingar och var beredd att ta konsekvenserna. Han var inte galen.

   Sedan hade han en världsbild som för alla (utom vissa Sverigedemokrater) var galen. Det är något annat. Och i våra ögon kommer han alltid vara en psykopat.

 2. Och hur skall ett parti som ställt upp i ett demokratiskt val och som ca 6% av väljarna röstat på bekämpas?
  Skall de förföljas eller skall de förbjudas. Vlka medel skall användas?

 3. SVT och SR är finansierad av alla som har tv. Även folk ifrån SD.
  SVT skall inte, har ingen rätt att utelämna SD ifrån debatten. Gör de det kan vi skrota public service.
  Tom moderatera som vill/ville skrota public service får komma till tals på SVT/SR.

Kommentarer är stängda.