Sverige bärs inte alls upp av utlandsfödda

Varje dag går 4 miljoner svenskfödda till arbetet. Dessa bär upp Sverige. Inte de 600 000 utlandsfödda som också går till arbetet varje dag. De är helt enkelt förhållandevis för få. Däremot är det uppenbart att vissa branscher eller områden skulle ha svårt att fungera utan utlandsfödda.

Kollektivtrafiken i många städer har idag så många utlandsfödda bland de anställda att det skulle bli svårt utan dem, det samma gäller städbranschen, taxibranschen och delar av sjukvården som kan ha upp till 80% invandrare bland de anställda.

30% av alla läkare är födda utomlands så inom vården handlar det inte enbart om lågstatusyrken när det gäller hög andel invandrare. Numera är det vanligt med rekrytering av irakiska läkare. Ibland har de kommit hit just för att arbeta som läkare och inte som flyktingar. Utbildade i exempelvis Tjeckien. När jag var barn så var det vanligt med danska läkare.

Att det är så vanligt med invandrare i yrken med låg status och låga inkomster är att de är nya i landet, deras utbildning från hemlandet duger inte här, de har inte kontakterna som behövs för ett annat jobb osv. men på sikt spelar inte det faktum att familjen invandrat till Sverige någon större roll. Betydligt viktigare för hur man klarar sig i ett samhälle är klassfaktorn. Utbildningsnivå och ekonomiska resurser:

Olof Åslund pekar på ett positivt faktum inför framtiden. Det gäller barns sociala arv. Forskning visar att utländsk bakgrund inte behöver vara en negativ faktor på samma sätt som föräldrars låga utbildning eller låga inkomster.

– Allt annat lika så söker de med höga betyg i grundskolan till högre utbildning i samma utsträckning vare sig de har infödda eller utrikes födda föräldrar.

Olof Åslund konstaterar att koncentrationen av utrikes födda till vissa branscher och vissa arbetsplatser blivit starkare de senaste åren.

– Det behöver i sig inte vara dåligt, men inte sällan finns ett samband med låga löner. Det är inte bra om invandrare fastnar på en sämre del av arbetsmarknaden. Det är ett slöseri ur samhällets synvinkel om välutbildade jobbar i fel yrke.

Samtidigt som vi kan konstatera att invandrare är en liten del av såväl befolkning som arbetskraft i Sverige är det också så att Sverige faktiskt behöver invandring. Därför är det knappast några jättestora problem att ta emot de flyktingar som faktiskt lyckats ta sig hit.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Vilken tur att invandrarna försörjer oss – då behöver vi inte skaffa fler barn! « Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen()

 • Anonym

  Helt fantastiskt men då kan vi sluta att importera mer nu då? Eftersom invandrarna håller landet med arbetskraft medan våra egna landsmän går arbetslösa eller inte vill ta vilka jobb som helst. Varför är det så många kvilificerade människor som åker till Norge och arbetar? Vore det inte bättre att låta dem få arbete i Sverge.

 • Anonym

  Min son hade all kompetens för att komma in på Tandläkarhögskolan på Karolinska ett par år sedan, och han hade också en BSc från ett London universitet i BioKemi, men tyvärr fick han ingen plats att studera.  Anledningen var att alldeles för många sökte och han hade ingen chans!  Varför i all fridens namn får inte fler komma in på högskolan i stället för att ”importera” tandläkare som inte kan svenska och kanske har lägre kompetens.  

  • Varför inte importera? Vad gör att din som har mer rättigheter att arbeta som tandläkare än nån annan? Svaret är ingenting.

  • Anonym

   Jag har alltid varit för fri dimensionering. Men högern vill att universiteten skall leverera arbetskraft till industrin. Folk skall styras att studera det som är av värde för någon annan, vilket missar poängen med utbildning. Tror din son hade kunnat bli tandläkare om han hade velat, att försöka skylla på invandring är lite bekvämt, han har hela EU att plugga i. När jag blev arbetslös för ett par år sedan blev jag tvångsförflyttad till sthlm, det är ingen rättighet att få bo var man vill längre, det gäller även studier.

   • Fri dimensionering är inte på något sätt ekonomiskt möjligt eller ens försvarbart när det gäller mycket dyra utbildningar som kräver en massa utrustning för varje person som utbildas. Jag misstänker att just tandläkarutbildningen är en sådan.

    • Anonym

     Jo, men alla utbildningar innehåller kurser som är mestadels teoretiska. Exempelvis matte, mekanik och sånt vid ingenjörsutbildningar, kan inte uttala mig om tandläkarutbildning dock. Men om sådana finns så kan man ha fri dimensionering och sedan hård utsållning till labbplatserna, jag tror det skulle ge effektivare utnyttjande av labbplatserna, de som efter ett år visat att de pallar trycket lär inte hoppa av i lika stor utsträckning. Det är iaf min tanke, men verkligheten kan visa sig vara annorlunda. Men jag är för fri dimensionering på de teoretiska delarna, sen får man köa och konkurrera om labbplatser.

     Jag tycker att kunskap skall vara tillgänglig för alla i möjligaste mån, ingen större skillnad mellan en föreläsning för 30 pers och en föreläsning för 200 pers. Men som sagt, hantverksmässiga och laborativa moment är ett problem som gör att det knappast är rimligt generellt.

     Fast det finns ju bibliotek…

     • Jag håller med dig. Och än så länge finns det bibliotek.

   • Anonym

    Kära Martin
    Jag hoppas att du inte kommer att ångra dig i framtiden om dina uttaladen nu. Jag har verkligen redan ångrat mig om mina liberala idéer flera år sedan. Om tjugo år kommer vi inte att känna igen vårt underbara Sverige. Nya lagar, kanske Sharia, vem vet, som redan har införts i vissa delar av England. Har vänner i norra England som bävar för sina liv, men tyvärr är de för gamla för att flytta därifrån. Även dåvarande ärkebiskopen Rohan Williams uttalade sig flera år sedan, när jag bodde där, att vi måste acceptera Sharia. Nu är det redan för sent har den Brittiska regeringen konstaterat. Finns ingen väg att ta något tillbaka. Jag har bott på så många olika platser, och länder, i mitt liv men aldrig har jag någonsin begärt någon speciell behandling och har alltid integrerat mig i samhället. Men vad händer nu? Political correctness has gone mad! Min sista granne i England, en indisk kvinna med familj, letade efter en indisk make till sin dotter. Hon hade då en engelsk skolvän som hon tyckte mycket om. Jag frågade henne varför fick hon inte vara tillsammans med honom? Svaret var ”I don’t believe in mixed marriages”. Tänk bara om jag hade sagt det? Jag skulle ha blivit kallad racist!

    Självklart måste vi förflytta oss till jobben, som jag har alltid gjort, men när man ser studenter som inte har lika höga påäng, som andra, komma in på högskolor, då måste man ifrågasätta systemet. Jag skyller inte på invandringen, de behövs för att betala din o min pension, om de arbetar förstås. Jag tycker bara att det skall vara rättvisa för alla, och
    rättvisan måste alltid segra. Det har jag lärt min son som idag har ett
    fantastiskt liv med det han gör.
    Jag tackar för ditt intresse till min tidigare kommentar.
    Mvh
    Rosieanna

    2011/12/5 Disqus