Terrorism i Norden är högerextremt våld

De värsta terrorbrotten i Norden har utförts av högerextremister eller av motståndsmän mot nazismen under andra världskriget. De senare lämnar jag därhän i detta inlägg. Det värsta terrordådet i svensk historia var attentatet mot Norrskensflammans redaktion den 3 mars 1940.

Attentatet utfördes av högerextremister. Och inte vilka högerextremister som helst utan en polis (stadsfiskalen i Luleå), 4  militärer varav 4 fänrikar och en värnpliktig plus en journalist på högertidningen Norrbottens-Kuriren. En generalrepetition av attentatet hade gjorts i högertidningens tryckeri. Finansiering kom från personer som Skansenchefen och Folkpartiets ordförande i Stockholm.

Det värsta terrordådet i norsk historia är det som skedde i somras på Utöya och i Oslo i Norge. Det är också det värsta terrordådet i Norden (om vi undantar högerextremisters mördande av kommunister under det finska inbördeskriget som väl inte kan räknas som terroristdåd) någonsin och ett av de värsta i Europa efter andra världskriget. Precis samma historia av förringade har utspelat sig i borgerlig media denna gång som vid terroristdådet mot Norrskensflamman.

Terroristen Anders Behring Breivik, kristen, konservativ, islamofob, med högerextremistiska kontakter kallas inte terrorist, han kallas för ensam galning. Det är möjligt att han är en galning, men han är också en högerextremist, en typisk anhängare av partier som Sverigedemokraterna (SD), Dansk Folkeparti (DF) och Fremskrittspartiet (Frp). En skapelse av det hat och den främlingsfientlighet som frodas i dessa partiet. partier som i sin tur frodas i det politisk klimat av ta från de fattiga och ge till de rika som regeringar i Norden fört under en längre tid. Han är dessutom också terrorist.

Det är alltså helt rimligt att antiterroriståtgärder i huvudsak riktar sig mot högerextremister och högerextremistiska nätverk. I Norden. I Europa är det annorlunda. Där bör inriktningen vara nationalister och separatister. De står för den överväldigande delen av terrorbrotten i Europa. Högerextremister står för en lika liten del som muslimska organisationer gör så på europeisk nivå är högerextrem terrorism och muslimskt inspirerad terrorism ett i praktiken obefintligt problem. I Sverige och Norden är muslimskt inspirerad terrorism också ett obefintligt problem (för mig är det faktiskt också en form av högerextremt våld). Högerextremt våld och högerextrem terrorism har häruppe i norr alltid varit det dominerande problemet när det gäller politiskt våld eller politiskt motiverat våld.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements