Vilken terrorism?

Jag undrar vilken terrorism det är som kräver allt fler inskränkningar i vanliga människors liv, vad det är som kräver allt fler integritetskränkande åtgärder. Inte är det nån reellt existerande terrorism i västvärlden i alla fall. Terroristdåd var oändligt mycket vanligare i 1970-talets Europa än i dagens. Antalet terroristdåd som sker idag är i jämförelse försumbart och mycket få. Ta Sverige exempelvis, förutom ett antal terroristdåd i samband med andra världskriget (däribland det värsta i svensk historia) så hade vi i Sverige en anhopning av terroristdåd på 1970-talet och därefter har vi inte haft nånting. Inte ett enda terroristdåd, inte ett enda terrordåd. Skillnaderna är desamma i hel Europa. Så vad ska vi egentligen skydda oss från? Hjärnspöken hos makthavarna förmodligen. För nån terrorism att tala om finns ju faktiskt inte i Europa eller USA.

Den terrorism som finns i världen finns ju framförallt i fattiga länder med i huvudsak muslimsk majoritet, Som exempelvis Afghanistan, Pakistan och Irak. Länder där västvärlden händelsevis ockuperat, attackerat militärt och eller byggt upp gerillastyrkor i (talibanerna en gång i tiden i Pakistan). Det är alltså i huvudsak muslimer som dödas av terrorister idag. Muslimska terrorister dödar alltså muslimer. Det är i de länderna terrorismen finns. Det går inte att skydda befolkningen där genom att göra ingrepp i den personliga integriteten i väst. Det går inte att skydda människorna där genom att öka repressionen i väst.

Nu verkar det dessutom visa sig att svensk media tycks ha gjort en höna av en fjöder när det gäller de så kallade mordplanerna mot Lars Vilks. En patetisk samling losers (Jihad Jane!) som diskuterat det hela helt öppet har gripits för något som mest verkar vara munväder och inget reellt mordhot överhuvudtaget. Och en del av de misstänkta är släppta på fri fot.

vilken terrrorism ska vi egentligen skyddas mot? Genom repression och integritetskränkningar? Gangsters som spränger bilar i Göteborg? Idioter som bombhotar en konsert? Folk som vill spränga polisstationer i luften? Poliser som begår övergrepp? Svenska högerextremister?

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, B&P,
Borgarmedia: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Tinky

  har själv alltid undrat vilken terrorism de menar. det har varit två större dåd (USA och England) de senaste åren. just det. TVÅ. i ena fallet för att en grupp blivit förbannade för att USA lagt sig i deras politik, det andra för att england officiellt visade USA sitt stöd. Sen har det varit ganska dött. sverige är inte direkt ett hett mål, liksom de flesta stater i västvärlden. Total övervakning är INTE att önska. IRA och ETA hade bombat på i evigheter utan att någon lobbat för något dylikt, men när USA åker på skit så släpper alla en laddning i brallan!?

  vad är det för mesar vi fått som ledare i västvärlden?

 • Sheilan

  Det stämmer att muslimska terrorister dödar muslimer. Det pågår konflikt i bl.a. Irak där shia muslimer dödar sunni muslimer, då tyvärr många utav shia muslimerna blir hjärntvättade om att de kommer till paradiset ifall de dödar en sunni muslim. Det budskapet hade även Khomeini som var shia. Det är som en sekt, tråkigt men sant..

 • Vilken terrorism ska vi skydda oss mot?
  Framtida förväntade och fruktade allvarliga protester mot försämringar i människors levnadsvillkor och en allt intensivare utsugning av oss – förstås.

 • Dummaste jag hört, om att Khomeini skulle påstått att man kom till paradiset om man dödade sunni-muslimer. Det får väl vara någon måtta på lögnerna.

  Bevare mig för Sheilans hat-propaganda!

 • Terrorism är förstorat i media och har endast ett syfte – skrämseltaktik för att kunna kontrollera människan/världen. Kolla gärna in den här dokumentären (terrorism,usa’s maktbegär, ”big brother” samhälle m.m.):

  http://video.google.com/videoplay?docid=3543161691381895251#

 • Sheilan

  Svar till Hampus:

  Dummaste du hört? Vad vet du om vad som pågår i Iran? Min pappa torterades och blev piskad i Iran just för att de där och han har än idag ärr över hela ryggen. Han skiter i politik, men just för att han kom dit från Irak och är sunni så tog de fast honom. Det står inristat i fängelset i Iran. Nu vet jag inte exakt vad det står/stod men det handlar om att döda sunni muslimer. Sen har jag släkt överallt i Irak och Iran, släktingar som blivit kidnappade osv just för att de bl.a. är sunni muslimer.

  Hampus, jag har ögonvittnen, mina källor kommer inte från nån jävla bok eller media. Att Khomeini ska ha sagt så är det jag hört och fått för mig då mina föräldrar bodde i Iran i minst 10 år. Drar inte alla shia muslimer över en o samma kam, men tyvärr blir många utav dem hjärntvättade och ser oss sunniter som smuts.

 • Vad du säger är att du inte har den minsta källa alls utom hörsägen och vandringshistorier. Snarare du som tycks se shiamuslimer som smuts genom att kalla dem för ”hjärntvättade” och ”sekterister”.

  Vad som annars sker i Iran har jag inte sagt ett ord om. Men varje shiitisk muslim ska inte hållas ansvarig för vad den iranska staten gör på samma sätt som varje sunnimuslim inte ska hållas ansvarig för Al Qaida.

  Gruel-propaganda kan vi bespara oss.

 • Sheilan

  Hampus, läs igen!
  ”Drar inte alla shia muslimer över en o samma kam, men tyvärr blir många utav dem hjärntvättade och ser oss sunniter som smuts.”

  Att många utav dem ser oss sunniter som smuts har jag fått bekräftat då jag sett det med egna ögon. Min mormor åker då och då till saudiarabien och har blivit kränkt flera gånger just för att hon är sunni. Nej, inte ville de ge henne ett glas vatten, inte, när de fick veta att hon är sunni. Iaf..Inget vi behöver diskutera om. Det är väldigt synd att det är såhär. Muslim som muslim. I mina ögon är de smutsiga personerna – terroristerna!

  Mina källor kommer från drabbade personer och de som bor i dessa länder som ser detta dagligen. Vandringhistorier?

  Du säger ”vad som sker i iran har jag inte sagt ett ord om”, men då visste du väll inte heller vad som pågick när Khomeini hade makten eller vad han sa till sitt folk?

  ”Men varje shiitisk muslim ska inte hållas ansvarig för vad den iranska staten gör på samma sätt som varje sunnimuslim inte ska hållas ansvarig för Al Qaida.” – Detta håller jag med om! På samma sätt som varje svensk inte ska hållas ansvarig för vad sverigedemokraterna säger.

  Tack för mig!

  • Anders_S

   Sheilan: Saudi-Arabien är ju faktiskt sunni. En variant av sunni är ju statsreligion där. Varför skulle man bli kränkt där om man är sunni. Jag tror du faktiskt bara snackar gallimatias och skit när det gäller detta.

 • Dina källor? Du har kommit med ett konkret påstående om att Khomeini skulle ha sagt att det var rätt att döda sunni-muslimer. Du har inte kommit med en enda källa annat än att det kanske har stått något i ett fängelse, men att du inte vet exakt vad. Du sprider vandringshistorier.

  Som Khomeini själv sa:

  ”Muslims should be awake, Muslims should be alert that if a dispute takes place among Sunni and Shi’ite brothers, it is harmful to all of us, it is harmful to all Muslims. Those who want to sow discord are neither Sunni nor Shi’ite, they are agents of the superpowers and work for them.

  Those who attempt to cause discord among our Sunni and Shi’ite brothers are people who conspire for the enemies of Islam and want the enemies of Islam to triumph over Muslims. They are the supporters of America and some are supporters of the Soviet Union.”

  Dina påståenden är alltså rena vansinnet. Gruel-propaganda av värsta sort.

 • Pingback: "Mordplanerna" mot Vilks kokar ner till ingenting | Svensson()

 • Sheilan

  Anders: det vet jag mkt väl om, men det finns en massa folkgrupper som åker dit varje år från olika länder på bl a pilgrimsresor. Har jag sagt att just saudiaraber kränkt min mormor? I saudiarabien finns det folk från världens alla hörn.

 • kim

  Händer säkert massa smådåd också…..men media tar bara upp de största…..Många europeer som besöker andra länder råkar också illa ut men det tas inte upp i svenska tidningar. Läs mer internationell press…

  • Anders_S

   kim: De flesta smådåd finns i statistiken som är mycket klar. Muslimsk terrorism är mycket ovanligt och terrorism är ovanligt.

 • Hans Norebrink

  I dagens läge är det viktigt att framhålla att islamistisk terrorism är liten i Sverige och i Europa (gäller att hålla huvudet kallt inför Stockholms-dådet, behålla proportionerna).

  Men inte liten i världen där den terrorism som finns framförallt är muslimsk i fattiga muslimska länder (där mest muslimer drabbas), som Anders helt riktigt skriver.

  Vilket Hampus nyligen förnekat i långa debatter med mig där jag till slut gav upp. Alltså att islamistisk terrorism är den stora globalt sett.

 • Anders_S

  Kommentarer om de misstänkta terroristbrottet i Stockholm ska skriva på inläggen som handlar om det. Här gäller bara en generell diskussion om terrorism.

 • Hans Norebrink

  Nu är det ett himla hallå över Stockholmsbomben. Viktigt då att säga att muslimsk terrorism inte är så vanlig i Europa.

  Däremot är muslimsk terrorism globalt sett den största religiösa formen av terrorism i vår tid.

 • Ja, och inte fick vi fler argument om att islamsk terrorism skulle vara stor med denna bomb. Det är ju ändå bara den andra självmordsbombaren i år. Den förra var en kvinna i Sveg som byggt sin bomb på i princip samma sätt med gasoltuber.