Har Malmö fler mord än andra storstäder?

Ingenting i Brå:s statistik över anmälda mord visar att så är fallet. Jag begriper faktiskt inte var journalister får dessa uppgifter från. Nu ska jag dock ta med en liten reservation för att statistiken hos Brå gäller hela län, dvs Skåne, Stockholms län och Västra Götalands län om vi talar om de tre storstadslänen.

Under perioden 2000 – 2010 var det mellan 20 och 30 anmälda mord i Skåne med några undantag, 2000 var det bara 15 anmälda mord, 2006 var det 31 stycken och år 2007 34 st.  Av dessa var i allmänhet 4-6 anmälda mord med skjutvapen men 2003 var det 21 anmälda mord med skjutvapen och år 2007 16 stycken.  2010 anmäldes bara ett mord med skjutvapen i Skåne.

I Västra Götaland under samma period var det mellan 30 och 50 anmälda mord per år varav 5 – 15 med skjutvapen, enstaka år var det hela 16 anmälda mord med skjutvapen. I Stockholms län under samma period var det 44-80 anmälda mord per år varav 10-25 med skjutvapen.

Nu ska det också sägas att antalet anmälda mord i sin helhet är tre gånger så många som antalet verkliga mord, i början av perioden var skillnaden dock inte så stor mellan det verkliga antalet och antalet anmälda mord. Då var det lite mer än dubbelt så många anmälda mord som det verkliga antalet. För att veta hur många som mördats får man alltså dela ovanstående siffror med tre så får man en ungefärlig siffra. Förmodligen gäller den osäkerheten inte mord med skjutvapen så de siffrorna kan antas vara ganska sanningsenliga, men vissa år säkerligen också för höga. Så det bästa är nog att minska de siffrorna lite också, speciellt år med väldigt höga siffror som avviker tydligt.

Huvuddelen av morden med skjutvapen kan antas vara utförda i storstäderna och då framstår inte Malmö som värre än någon anna storstad. Fördelningen ovan visar ju två till tre gånger fler skjutvapenmord i Göteborg och ännu fler  i Stockholm. Jag har tidigare räknat mer noga på detta och över tid så är det utan tvekan Göteborg som har flest mord med skjutvapen i förhållande till befolkningen, inte Malmö.

Huvuddelen av morden med skjutvapen begås sannolikt av gangsters, det handlar om mord inom den organiserade brottsligheten. Men just i Malmö har vi haft en rad andra mord med skjutvapen, utförda av en rasist. Det betyder att det inte finns några som helst belägg för att Malmö skulle ha mer gangstervåld och -mord än de andra stora svenska städerna. Mycket tyder istället på att man har mindre sådant än Göteborg.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Bergmark,
Borgarmedia: SVT1, 2, 3, 4, 5, Skanskan1, 2, 3, 4, 5, KVP1, 2, 3, 4, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Svar på “Har Malmö fler mord än andra storstäder?”

  1. Fast det har ju ökat betydligt under 2011. Tittar man på senaste Excel-arket från BRÅ (nov 2011) så har det skett 11 mord med skjutvapen under den senaste 12-månadersperioden i Skåne län. Det är ju en ökning som är ganska så avsevärd jmfrt med snittet från de senaste 10 åren?

    1. Men ett år betyder inget, liknande ökningar kan man se för Göteborg vissa år. När det gäller Malmö var bara 1 anmält 2010 exempelvis. Det skulleman ju då kunna ta för en markan minsktning. En trend. Men så var det ju inte. Alltså kan man inte säga att en högre siffra 2011 betyder nånting egentligen.

  2. Skillnaden mellan Malmö och Göteborg är att Götet inte marknadsför sig på att vara ett ”ungt och häftigt plejs” där ghettot möter akademiker, företagare, målare och gallerister och där det är litet farligt, berlinskt dunkande och skönt avslappnat. Malmö stad säljer storyn om Malmö som Sveriges Chicago, både coolt och litet lagom farligt, och Sydsvenskan (den helt dominerande lokala tidningen) har med kraft  hängt på hypen. Men den här bilden smetar över att staden har djupa sociala konflikter, mycket hög arbetslöshet bland både vita och blattar, bostadsbrist och växande grov kriminalitet, som i många fall använder klubbkulturen runt Möllan som bas.

     Malmö vill ses som gangsta men upptäcker att man har en hel del _riktiga_ gangsters och våld på öppen gata. Det är det som gör morden så pinsamma för det ivriga malmöhajpandet.

    1. Intressant tankegång. Nej, Göteborg förblir det det alltid varit. Goa gubbars stad med hög arbetslöshet, go dialekt och sociala problem.

Kommentarer är stängda.