En norsk terrorist

Terroristdådet i Norge utfördes inte av en galning, inte av ensam förvirrad man. Det var ett välplanerat och målmedvetet genomfört attentat, med inspiration från islamistiska terroristers metoder och från idéer som är väl förankrade i Europas högerextrema fascistiska och högerpopulistiska partier som exempelvis Fremskrittspartiet (Frp), Sverigedemokraterna (SD), Dansk Folkeparti (DF) och Sannfinländarna. Rasistiska, främlingsfientliga och islamofoba ideér som bygger på hat och samhällsklyftor.

Anders Behring Breivik är inte den ensamme hatfyllde galningen till ung man. Måhända är han galen, men han är också något helt annat. En medveten högerextremistisk och islamofob terrorist. Han är en produkt av den islamofobi som spridit sig i Europa som löpelde. Den islamofobi som spridits av folk på SVD:s ledarsida som Per Gudmundson, av människor inom folkpartiet, av debattörer som Dilsa Demirbag Sten. En islamofobi som partier som SD och Frp profiterar på, en islamofobi och ett hat som dess partier bygger på och sprider vidare.

Det är dags att vi alla tar problemet på allvar och tar itu med rasismen och islamofobin. Det är dag att inte längre stryka rasisterna medhårs. Att inte ge dem utrymme, att inte ge dem plats. Det är dags att bekämpa SD och liknande partier på alla sätt om står till buds. Då inkluderas förstås inte metoder som är kontraproduktivava, metoder som innebär onödigt våld och våldsamheter, enskilda små attentat och våldsdåd. Sådant är meningslöst, sådant för inte kampen mot fascismen framåt i dagens läge. Det är organisering och organiserat motstånd som behövs. Inte heller är lögner en bra metod.

Samtidigt måste vi också organisera oss så vi inom arbetarrörelsen kan skydda oss själva, skydda vår aktiviteter och undvika att vi utsätts för fler terroristattacker från högerextremister Vi kan inte enbart förlita oss på polisen för det.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: GP, DN1, 2, 3, 4, 5, SVT1, 2, 3, 4, AB1, 2, SVD1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om 

Advertisements