Södertäljeligan

Det handlar om veteraner i branschen. De är kända från ett antal rån i mitten av 1990-talet. Det var också dessa rån som gav dem gjorde att de började kallas Södertäljeligan i media. Hallstavik 18 november 1994 och Vingåker 25 augusti 1995 samt i Södertälje den 30 oktober 1995 är de rån som det i första hand handlar om.

Några dagar efter det sistnämnda rånet åkte fyra män fast,  Mats Johansson, då 38 år gammal, Billy Rieloff då 32 år, Dan Nyholm då 41 år, Örjan Holm då 47 år. De dömdes till fängelse i 18, 15, 10 respektive 10 år för dessa rån.  Endast Mats Johansson och Billy Rieloff dömdes för det brutala rånet i Vingåker. En tredje man var med, men han verkar aldrig ha blivit identifierad. Billy Rieloff begick brotten berodde när han var villkorligt frigiven efter ett tidigare straff:

Rieloff kom i början av 1990-talet i kontakt med några från den s.k Järnaligan och tillsammans med dessa kom man att bilda Södertäljeligan, som under 1994-95 begick flera grova rån i Mellansverige, bland det uppmärksammade rånet mot Sörmlands Sparbank i Vingåker, där en rullstolsburen man blev svårt misshandlad med en gevärskolv. Efter ett rån mot en värdetransport i Södertälje i oktober 1995 greps ligan då Rikskriminalpolisen av en slump kommit dem på spåren.

Ligan dömdes till långa fängelsestraff för de brutala rånen och för Rieloffs del blev straffet sammanlagt 18 års fängelse då han tidigare varit villkorligt frigiven. Vintern 2004 rymde Rieloff tillsammans med medfångarna Daniel Maiorana och Nazim Rudhani från Kumlaanstalten, men fångades in fyra dygn senare i en lägenhet i Örnsköldsvik. I slutet av 2006 frigavs han villkorligt från sitt 13-åriga straff, men tiden i frihet varade bara 1,5 år.

I augusti 2008 greps Rieloff av polis efter en vild skottlossning i ett bostadsområde i Mjölby. Han häktades misstänkt för förberedelse till grovt rån och olaga vapeninnehav. Förutom Rieloff greps även en annan återfallsförbrytare, Mårten Tammiharju vid denna aktion.

Daniel Maiorana är en av de personer som utpekats som ledare i det kriminella nätverket Fucked for Life (FFL).

Mats Johansson, numera 55 år gammal och Örjan Holm, numera 64 år gammal ska vara två av de män som häromdagen greps i Bjurvattnet i Bjurholm i närheten av Umeå. En tredje är enligt vissa uppgifter son till ovan nämnde Dan Nyholm och den fjärde gripne mannen ska eventuellt ha kopplingar till det gäng som går under namnet Fucked for Life (om det gänget verkligen fortfarande finns). Männen ska enligt polisen ha förberett grovt rån:

Flera av de som greps i Bjurvattnet i fredags har tidigare dömts för grova brott. Två av männen var medlemmar i den ökända Södertäljeligan. Nu har samtliga fyra misstänkta häktats för förberedelse till grovt rån.

Det var i fredags morse som nationella insatsstyrkan och den lokala polismyndigheten deltog i en insats mot fyra män i en fastighet i Bjurvattnet utanför Bjurholm.

Männen misstänks för förberedelse till grovt rån, bland annat i Stockholmsområdet under perioden hösten 2012 till och med den 14 december 2012.

Misstänker ni att något rån planerades i Västerbotten?

– Jag kan bara säga att förberedelserna av rån skedde i Stockholmsområdet, säger kammaråklagare Gunilla Öhlin som leder förundersökningen.

Mats Johansson ska tydligen också ha varit en av dem som greps i Värmland år 2008 som misstänkta för för förberedelse till grovt rån. Detta dömdes de också för i tingsrätten. De dömdes dock enbart för vapenbrott i hovrätten. Vid gripandet fanns också misstankar om att de begått ett rån i Charlottenberg, men detta åtalades de inte för.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Södertäljeligan ska inte förväxlas med det så kallade Södertäljenätverket.

Advertisements