Östermalm har visserligen fler brott än Rosengård, men…

De centrala delarna av de större svenska städerna är de områden som har flest brott. Av det följer att fashionabla Lorensberg i Göteborg (där Kungsportsavenyn återfinns) har fler brott än Hammarkullen och att överklassområdet Östermalm i centrala Stockholm har fler brott än Rosengård. Det är allmän kunskap att förorter som Tensta, Rinkeby, Rågsved, Fittja, Bergsjön, Hjällbo, Backa och Biskopsgården har ett lägre antal brott som begås där än vad storstädernas centrala områden har.

Men…

De som begår brotten i de stora städernas centrala delar bor i allmänhet inte där. Det är inte överklassen som begår brott, det är arbetarklassens unga män som begår huvuddelen av de brott som sker i ett samhälle. Så, visst är risken för att bli utsatt för brott mindre i Rosengård, Fittja eller Tynnered än på Östermalm eller Norrmalm i Stockholm. Så först kanske vi måste definiera problemet innan vi kan rentvå en stadsdel eller ett område.

Är problemet att det begås mest brott i centrala delar av staden eller är problemet att fattiga människor begår fler brott som en följd av ett segregerat samhälle med stora klassklyftor. Jag tror de flesta är överens om det senare. Ett mer jämlikt samhälle vore därmed sannolikt det bästa man kan göra för att på sikt ge vissa områden bättre rykte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements