Sven-Olof Johansson – FastPartner

Sven-Olof Johansson var en av 1980-talets ökända fastighetsspekulanter. Han gjorde bland annat affärer ihop med den försvunne Carl-Erik Björkegren. Johansson drogs med i fastighetskraschen 1991 och har 18 konkurser bakom sig. Den sista konkursen avslutades så sent som 2011. 1994 satt han också häktad för bolagsplundring. Anklagelser han dock friades ifrån.

På 1980-talet försökte han också utmana familjen Wallenberg om makten i Saab-Scania. Det lyckades han inte med, men han blev rik när Wallenberg köpte in de aktier han köpt upp så att de kunde behålla sin makt. Wallenberg sålde senare Saab till GM och sina aktier i Scania till Volkswagen.

Idag har Sven-Olof Johansson ett nytt fastighetsbolag, börsnoterade FastPartner AB, och har blivit miljardär på nytt. Moderbolaget i hans fastighetsimperium med 30-talet anställda är dock Compactor Fastigheter AB som också äger majoriteten av aktierna i FastPartner. FastPartner har på senare år köpt en lång rad förortscentrum i Stockholmsområdet, bland annat flera av de som skandalföretaget Boultbee tidigare ägde. FastPartner tycks också vara ett av få fastighetsbolag som faktiskt betalar bolagsskatt.

Johansson har också investerat i ett mindre fastighetsbolag i södra Sverige, HS Fastigheter (egentligen Henrik och Sven-Olof Fastigheter) och i en budgivningsajt för transportörer, Sendus. I det senare företaget äger han 25%. De andra delägarna är Anders Eriksson, Fredrik Hamilton och Axel Warg.

Sven-Olof Johansson har också en rad styrelseposter i bolag som inte tillhör hans fastighetskoncern, som exempelvis Autoropa AB, det stora byggbolaget NCC, SRU Intressenter AB (Svenska Stadshotell AB) och riskkapitalbolaget Allenex AB. Sistnämnda bolag kontrolleras av Sven-Olof Johansson och Mohammed H.A. Al Amoudi  med 32,3 respektive 45,3% av aktierna och rösterna i företaget. Allenex har cirka 60 anställda och är ett så kallat venture capital-företag som satsars pengar i ny bolag och afffärsidéer för att utveckla dem. Allenex äger företagen Olerup, Olerup SSP och XM-One.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements