Kristensson – Tärntank och Northern-koncernen

Del 1 av 12 i serien Donsö

Det största rederiföretaget på Donsö är Tärntank som har ett managementbolag i Sverige, Tärntank Ship Management AB som har 40 anställda. VD är Tryggve Möller och i  styrelsen för företaget sitter också Anders Yngve Josef Ulfvarsson och Clas Göran Ingmar Ramert med Rigmor Yvonne Möller som suppleant. Ägare är familjen Kristensson och släktingar som Tryggve Möller.

Huvudbolaget i koncernen är dock numera danskt och heter Terntank Rederi A/S. Detta bolag äger tankfartygen men har bara ett fåtal anställda. Det handlar om 8 tankers för kemiprodukter på mellan 8 000 och 15 000 ton dödvikt (dwt). Styrelsen i Terntank Rederi A/S består av Poul Erik Nielsen, Steen Frydkjær Andersen, Thomas Wilkens Andersen, Tryggve Möller, och Ann Olofsson. I företagsskoncernen ingår även Tern Skagen Management A/S och Tarn Chartering AB som är ett dotterbolag till Tärntank Rederi AB som i sin tur är dotterbolag till Tärntank Holding AB. Det senare verkar i huvudsak vara ett holdingbolag med båda de sistnämnda bolagen är registrerade som inaktiva ocm moderbolaget heter Tarntank Ltd. Ann Olofsson (född Kristensson) står som VD i de inaktiva bolagen och de har samma styrelseledamöter som det danska Terntank Rederi A/S.  Även danska Tern Skagen Management A/S med över 50 anställda ingår i koncernen med Terntank Ltd som moderbolag.

Tärntank grundades ursprungligen 1904 som en diversehandel på Donsö som sålde livsmedel, förnödenheter och bränsle till öns fiskebåtar. Grundare var Kristen Andreasson  och hans fru Adela. Kristen Andreasson byggde en stor anläggning för lagring av bränsle på Tärneskär. 1911 fick han sitt första fartyg levererat, ett fartyg för leveranser av bunkerolja kombinerat med möjligheter till fiske. Några år efteråt levererades det andra fartyget och 1929 fick han sin första renodlade tanker. Handelsdelen av verksamheten heter idag Northern Energy Services AB men använder firmanamnet Donsö Bunkerservice och ingår i en koncern vars moderbolag heter Northern Activity AB.

Northern Activity är också moderbolag för Northern Offshore Services AB och Northern Offshore Services A/S i Danmark. Northernbolagen har totalt ungefär 140 anställda och adress i Fiskebäck men flera dotterbolag är hemmahörande på Donsö. Ägare tycks Michael Kristensson och kanske David Kristensson vara. Föregångare till Northern-koncernen tycks Kristensson Shipping AB på Donsö vara. Kristensson Shipping har ett färöiskt dotterbolag som heter S/pf Northern Shipping. Northern Offshore sysslar med att transportera personal och utrustning till oljefält i havet. Donsö Bunkerservice driver bensinmack för båtar på Donsö och säljer bunkerolja till fiskebåtar och fartyg.

Kristen Andreasson sonson Sven-Olof Kristensson skapade för sin del en egen rederiverksamhet. 1958 köpte han dock sin första tanker. Den köptes från Shell och förutom Sven-Olof Kristensson var även Einar Fhager delägare tillsammans med Sven-Olof Kristenssons mor Karin Nordin. Fartyget på 370 dödviktston (dwt) döptes om till Tärnsjö. 1959 övertogs fartyget av det nybildade rederiet Tärntank Rederi AB. Samma år köpte sytterligare ett fartyg som fick namnet Tärntank och var på 470 dwt. I rederiet spelade också Sven-Olof Kristenssons styvfar Olof Nordin en viktig roll. Även Shell hjälpte till genom att skriva ett långtidskontrakt med Tärntank Rederi AB. Ett kontrakt som förnyades 1963. Rederiet expanderade därefter kraftigt under 1960- och 1970-talet.

1974 köpte bolaget också varvet på Donsö. Sven-Olof Kristenssons barn blev också aktiva i företaget, dottern Ann Olofsson ett tag som VD och senare som styrelseordförande, svärsonen Tryggve Möller som VD ett tag och sonen Olle Kristensson som VD. Allt större och allt fler tankbåtar hamnade i bolagets ägo. Slutligen flyttade huvudkontoret till Danmark 2009, säkert som ett resultat av att Danmark har förmånligare villkor för sjöfartsverksamhet än vad Sverige har. Olle Kristensson med familj flyttade också till Danmark.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series NavigationSirius Shipping >>
Advertisements

2 Replies to “Kristensson – Tärntank och Northern-koncernen”

Kommentarer inaktiverade.