Många gripna i bluffakturahärva i Malmö

I tisdags slog polisen till mot flera adresser i Malmöområdet. Adresser kopplade till bluffakturabolaget Svenska Bolagsbasen AB och personer inblandade i detta företag. Razzian utfördes i samarbetet mellan polisen och ekobrottsmyndigheten.  Sex personer i åldrarna 25 till 43 år är anhållna. Alla har nu häktats som misstänkta för grovt bedrägeri och i ett fall medhjälp till grovt bedrägeri.

Under onsdag och torsdag denna vecka har ytterligare tre person anhållits för inblandning i verksamheten, misstänkta för medhjälp till grovt bedrägeri. De anhållna är 21, 23 och 24 år. Åklagaren har även begärt dessa tre män häktade.

Svenska Bolagsbasen AB har funnits på Svensk Handels varningslista sedan januari i år och sen månader tillbaka flera andra varningslistor. Männen ska företrädesvis ha ringt upp företrädesvis småföretagare och ut­gett sig för att re­pre­sen­te­ra bland an­nat Eni­ro, Hitta.se, Läns­de­len samt Allabolag.

I styrelsen för Svenska Bolagsbasen AB sitter enligt allabolag.se två personer som är bosatta utanför EES-området (i detta fall Estland), Ragnar Lepiste och Siim Kiho. Dessa två sitter i styrelsen för en mängd bolag, som bland annat ska vara verksamma i byggbranschen.

Enligt Internetsweden finns det även andra personer som kan kopplas till företaget, exempelvis Fredrik Rengbo, innehavare av domänen bolagsbasen.se ( i alla fall så sent som i juli) och ska ha en koppling till 365 Media AB.

Idag går direktkopplingen inte att hitta. Inte heller går nåt bolag med det namnet att hitta. Det finns dock ett företag med namnet 365 Media Sweden AB som enligt hemsidan för företaget är det riktiga namnet för företaget bakom 365 Media. Även i styrelsen för 365 Sweden Media AB, sitter två personer som enligt uppgifterna är skrivna utanför EES-området, Marcos Font Carlos och Eleonora Di Paolo. Den sistnämnda sitter i styrelsen för många företag. Utöver dessa två finns det ytterligare en person engagerad i styrelsen i 365 Sweden Media AB, Daniel Rolf Kenneth Persson. Han bor i Sverige och har en massa styrelseuppdrag i olika småföretag, bland annat tillsammans med Di Paolo. Ytterligare en person som återfinns i många bolag tillsammans med Di Paolo, Kiho och Lepiste är Christofer Mikael Lith.

Huruvida någon av de ovan nämnda personerna har nån koppling till den eventuellt brottsliga verksamhet som förekommit i bolagen är okänt, men sannolikt handlar det väl om nån slags bulvaner (målvakter) för de egentliga bolagsägarna och därmed är de knappast skyldiga till nån brottslig verksamhet.

Svenska Bolagsbasen AB har nyligen begärts i konkurs och härvan uppges ha kopplingar till grovt organiserad brottslighet:

Ett av bolagen som ingår i härvan finns på Svensk handels varningslista, Svenska Bolagsbasen AB, som nyligen begärts i konkurs. Ytterligare ett företag ingår i härvan och där har 43-åringen ingått i styrelsen tillsammans med bland annat en annan skånsk affärsman.

Bland de misstänkta finns personer som på olika sätt har kopplingar till grov organiserad brottslighet. I affärsidén har bland annat ingått att med inkasso tvinga motvilliga kunder betala för internetannonsering som de anser sig aldrig ha beställt. Det är i samband med inkassoverksamheten som de förekommer uppgifter om grov organiserad brottslighet kopplad till mc-gängen.

43-åringen ska vara en tidigare bankchef och finansman som också ingår i den informella förening som går under beteckningen ”Ferrari-klubben”. 43-åringen ska alltså enligt uppgift sitta i styrelsen för det ett annat inblandat bolag.

Ett bolag som nämns i rapporteringen kring razzian i Malmö är Decca Media som enligt allabolag.se är enskild firma som drivs av Adnan Sogic som tidigare suttit i styrelsen för 365 Sweden Media AB.

Grind Finans AB, som begärts i konkurs, är ett bolag som är kopplat till Bolagsbasen och ska ha varit företaget som skickat ut kravbrev och inkassobrev för Bolagsbasens fakturor. Om bolaget ingår i förundersökningen är okänt. I styrelsen för Grind Finans AB finns dock ingen 43-åring enligt allabolag.se, utan där finns en ung man och en äldre man, Anders Patrik Frisell och Jan Arne Kvarnfors. Bägge två sitter också i en rad andra bolagsstyrelser varav ovan nämnde Daniel Rolf Kenneth Persson också sitter i en del av dem. Många av bolagen är förklarade i konkurs eller begärda i konkurs. Att sitta i styrelsen för ett företag innebär dock inte nödvändigtvis att man är inblandad i företagets eventuellt brottsliga verksamhet. En styrelseledamot i Grind Finans har dock åtalats för ocker.

Det verkar enligt de personkopplingar som finns dock sannolikt att Svenska Bolagsbasen AB, 365 Sweden Media AB och Grind Finans AB är kopplade till varandra och till samma krets av personer. Andra tveksamma företag som kan kopplas till samma grupp av människor är Marketinfo Sales Kristianstad AB och dettas systerföretag (använde sig i alla fall tidigare av namnet Marketinfo Sweden AB på nätet).  På samma adress i Kristianstad där Marketinfo kan hittas återfinns också företaget Prospector Marknadssupport i Sverige AB med Susanne Lena Marie Lätt, Peter Linnander och Mikael Heimerlöv i styrelsen.

Heimerlöv sitter också i styrelsen för Marketinfo Sales Kristianstad AB och dess systerbolag. I Marketinfobolagens styrelse sitter också Ulf Lennart Roos och Robert Kalla, medan moderbolaget MOTIVARS styrelse består av Siim Kiho, Ragnar Lepiste och Christofer Mikael Lith. Heimerlöv var tidigare ägare av Markeinfobolagen, men har sålt företagen via ett brittiskt bolag, IBICO Ltd, till de båda männen i Estland (Lepiste och Kiho) och anser att han blivit lurad i affären. Det hela anses av Skatteverket vara en tveksam affär.

IBICO Ltd är ett nytt bolag som tycks företrädas och ägas av en norska, Linda Jordal. Hon äger och är involverad i en rad liknande bolag med koppling till Sverige. Bland annat Bolagskonsulten i Sverige Ltd som kan kopplas till Bolagskonsulten i Norden Sverige AB i vars styrelse enbart Jan Arne Kvarnfors (Grind Finans AB). Ett par av Jordals företag kan även i övrigt kopplas till krångliga företagsupplägg där det ser ut som om målvakter och bulvaner tycks vara legio, det vanliga.

Men, jag vill till slut återigen understryka att bara för att man är styrelsemedlem i ett företag där förekommit oegentligheter så betyder det inte att man som styrelseledamot har gjort sig skyldig till eller per automatisk kan misstänkas för brott. Kartläggningen av styrelsemedlemmar är enbart till för att kartlägga kopplingen mellan olika bolag och ska inte tolkas som att styrelsemedlemmarna som nämns gjort sig skyldiga till brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements