Resning i Marina-målet

Högsta domstolen beslutade igår om resning i målet mot den man som tidigare åtalats för att ha mördat Marina Johansson sommaren 2010 i Spekeröd, Stenungsunds kommun. Mannen har tidigare frikänts av både tingsrätt och hovrätt.

Marina Johansson försvann i slutet av juli 2010 och det befarades att hon hade mördats. Hennes f.d. sambo åtalades för mord men frikändes år 2011 i både tingsrätten och hovrätten. Kroppen av Marina Johansson hade inte påträffats och det var en stor anledning till frikännandet. Först våren 2012 påträffades Marina Johanssons kropp inlindad i bl.a. en presenning i ett skogsområde några kilometer från bostaden. Hon hade en skottskada i huvudet.

Riksåklagaren ansökte i april i år om resning till nackdel för den tidigare frikände mannen. Enligt riksåklagaren har bevisningen stärkts avsevärt genom att Marina Johansson har hittats död och genom de omständigheter som numera har blivit kända.

– Det är ovanligt att åklagare begär resning till någons nackdel och generellt är det även svårare att få resning till någons nackdel än fördel, säger Björn Ericson, överåklagare för resningsärenden som för riksåklagarens räkning ansvarat för resningsprocessen.

Högsta domstolen kom fram till att det visserligen inte är klarlagt men sannolikt att den f.d. sambon skulle ha dömts enligt åtalet om den nya bevisningen hade varit känd redan under rättegången. Resning har därför beviljats. Två av domstolens ledamöter var dock skiljaktiga och ansåg inte att kraven för resning var uppfyllda.

Skuldfrågan ska nu prövas på nytt i hovrätten. Ärendet kommer att handläggas av chefsåklagare Urban Svenkvist vid Åklagarkammaren i Borås.

Mannen har förklarats häktad i sin frånvaro. En häktningsförhandling kommer äga rum i Högsta domstolen på måndag den 4 november.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements