Jacobsson, katalogbedrägerier och mord

Jan Jacobsson och Sven Jacobsson började sin brottsliga verksamhet redan på 1960-talet. På 1990-talet började deras barn ta del i faderns verksamheter. Enligt mediauppgifter främst som bulvaner för legitima företag eller företag på gränsen för det lagliga. Jan Jacobssons barn Maria Jacobsson och Jonas Jacobsson förekom som bulvaner i fastighetsaffärer och andra bolag som förekom i samband med bolagsplundring och bedrägerier. Men större betydelse som bulvaner fick de i de katalogbedrägerier som Jan Jacobsson drog igång med bas i Malmö.

Först handlade det om papperskataloger, senare om annat. Överpriser och obefintliga produkter var affärsidén. Solklara bedrägerier helt enkel,men ofta svårt att bevisa brott. Ofta har det slutat med konkurs och försvunna pengar. Katalogföretag som figurerat i familjen Jacobssons verksamhet är bland annat Svenska Telefaxregistret AB, Mid-Fax Register Guide AB. First Book Registerguide AB och Nordic Mobil-Tele Holding AB. Upplägget var att ringa runt och sälja en dyr produkt, men inte leverera.

Maria Jacobsson och Jonas Jacobsson, kanske med faderns hjälp, grundade sen Euronet Online. Familjen ägde vid samma tillfälle en lång rad företag utan verksamhet, men med samma inriktning på pappret. Sannolikt för användas utifall konkurs blev nödvändig. Men historien tycks ha blivit en annan. Euronet Online verkar inte ha utvecklats till ett fiffelföretag utan blev ett verkligt webbhotellsföretag som sålde utrymme för hemsidor. Bolaget är numera en del av det större webbhotellsföretaget Crystone AB.

Maria Jacobsson dömdes 1996 för brott mot uppbördslagen till böter och fängelse medan brodern Jonas Jacobsson aldrig dömts för ekonomisk brottslighet. Däremot till en månads fängelse för ett krogbråk år 1997. Idag är Jonas Jacobsson och Maria Jacobsson verksamma i flera olika företag i data- och mobilbranscherna. Det ser helt legitimt ut och de två verkar inte ha dömts för brott efter sekelskiftet. De äger via bolaget Eight Under Nine AB en verksamhet som heter Gamers Paradise.

Ett företag med det namnet och som innehöll delar av den verksamhet som idag finns i Eight Under Nine AB har tidigare figurerat på en svensk börs och dessutom figurerat i tveksamma sammanhang. Jonas Jacobsson tjänade i sammanhanget nån miljon på det otyg som kallas omvända företagsköp. Idag handlar väl verksamheten i Gamers Paradise mer om spel- och internetkaféer än om utveckling av system för spelkaféer. Spelkafét i Malmö figurerade i media år 2009 när föreståndaren eventuellt ägaren av själva kafét (men kanske inte av idéerna) , Patrik Silverberg, höggs ihjäl av en tidigare anställd.

Fadern, Jan Jacobsson, har dock även under senare år figurerat i samband med brott:

Det var den 14 januari 2003 och över västra Malmö och Bellevuegården föll ett snöblandat regn.

I en av villorna serverade sig en 53-årig affärsman sig själv en tallrik makaroner. Han stod med ryggen mot köksfönstret och hann inte se mannen i trädgården innan åtta kulor slog in genom fönstret.

Ett skott krossade armbandsuret som stannade på 18.30.

Utanför – på sant yrkesmördarmanér – låg pistolen kvar, fri från fingeravtryck, fri från tidigare noteringar i något vapenregister.

Ingen hade sett vem som sköt.

Motiv saknade däremot inte polisen. 53-åringen var inte vilken affärsman som helst, utan en flera gånger dömd ekobrottsling och pengautlånare till höga räntor. Både kriminella och hederliga företagare hade ett horn i sidan till 53-åringen. Bland hans affärspartners fanns bland andra Torgny Jönsson, numera kallad Maffians bankir och inlåst i Kumlabunkern.

Men enligt anhöriga var det en person som 53-åringen hade en särskilt infekterad konflikt med: LP-miljonären.

På grund av ett tips grep polisen snabbt en misstänkt medhjälpare till mördaren, en indrivare från Landskrona. Mordet, som kallas Bellevuemordet, antas vara utfört av en lejd mördare, eventuellt Vladica Milosevic (Konditorn). Milosevic var vid tillfället också efterlyst i Serbien för vapenbrott och grov stöld. De åtalades tillsammans med tre andra.  I utredningen figurerar en rad namn från den kriminella jugoslaviska miljön i Sverige, exempelvis Rade Kotur och Milan Sevo. Enligt tipset till polisen var beställaren av mordet ingen annan än Jan Jacobsson.

Anledningen till mordet skulle vara att den mördade, Göran Wieder, haft en konflikt med Jan Jacobsson på grund av en fastighetsaffär på 1990-talet där Wieder ska ha blivit lurad av Jacobsson. I en rättegång 2004 friades samtliga 5 åtalade i målet och vid rättegången i hovrätten år 2011 där Jan Jacobsson var åtalad blev det friande dom igen. Ingen av de andra åtalade dök upp till rättegången.

2012 så var Jan Jacobsson åtalad igen. Nu för att lurat en 91-årig New York-svensk på pengar. Jacobson frikändes även denna gång men tycks ha blivit 14 miljoner kronor rikare för det var så mycket pengar som 91-åringen ska ha gett honom. 91-åringen och Jacobsson var bekanta sen 1970-talet. I rättegången fälldes dock en skånsk jurist för skatte- och bokföringsbrott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!