Problem i svenskt räkfiske små i jämförelse med i Thailands räkindustri

I svenskt räkfiske förekommer det utan tvekan illegal dumpning av räkor som inte kan säljas som kokräkor för att de är för små. Uppgradering kallas det förfarandet. Det kan lösas med hjälp av några kompletterande åtgärder. Bättre storleksselekterande redskap så färre små räkor hamnar i trålen, bättre kontroll från myndigheternas sida och strukturering av fiskeflottan som idag är väldigt överdimensionerad.

Foto: Thamizhpparithi Maari / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Problemen i den thailändska räkindustrin är betydligt allvarligare. Slavarbete inom fisket, trafficking, överfiske och utfiskning, miljöförstöring med mera. Problemen i det svenska räkfisket förefaller i jämförelse mycket små.  Staten i Thailand vill inte lelr kan inte gör nåt åt problemen i fisket och räkindustrin. Det enda som då återstår är att vi i väst slutar köpa räkor från Thailand och andra länder i Sydostasien.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements