Kidnappningen av Alexander Åhman

Onsdagen den 28 december 2011 försvann den 25-årige Alexander Åhman från sin bostad i Uppsala. Han studerade Uppsala men kommer ursprungligen från Linköping och polisen misstänkte omedelbart att han utsatts för ett brott. De trodde ganska snart att han kidnappats då han tillhör en familj i Linköping som äger ett större familjeföretag, eller egentligen flera företag, en lång rad fastighetsföretag och de är stora fastighetsägare i Linköping. Kidnappningen var enligt ett program där kidnapparna intervjuats ganska välplanerad:

Den då 26-årige Josef hade under våren förlorat stora summor på nätspelande.

– Jag bestämde mig för att jag gör den här kidnappningen, berättar han i P3 Dokumentär.

Efter att Josefs och Saras plan börjat ta form inser de att han behöver ytterligare hjälp. Under sommaren och hösten kontaktar han flera personer och antyder sina planer, men när ingen vill ställa upp vänder sig Josef till sin tidigare klasskompis, en man som kommit att kallas ”fångvaktaren”.

– Det var i november som jag fick det presenterat för mig, säger ”fångvaktaren” i en ljudupptagning från tingsrätten.

Och ”fångvaktaren” nappade på planerna.

– Först är jag tveksam, sedan säger han att om det lyckas kommer jag få en miljon euro.

Planen, visar polisens utredning, var avancerad. Josef och Sara hade undersökt massor av olika möjligheter, kartlagt olika länders bankväsenden för att veta var lösensumman säkert skulle kunna överföras till, och gjort en mindmap över tänkbara hinder på vägen.

Man köper också en övergiven skola i Älglund utanför Umeå – där de tänker hålla Alexander fången.

Kort efter köpet i december 2011 kontaktar Sara Alexander och frågar om han vill träffa henne i mellandagarna. De bestämmer att de ska ses på en middag den 28 december.

Dagarna innan ger sig trion, Josef, Sara och ”fångvaktaren” ut på en turné i landet för att införskaffa det som behövs för brottets utförande. De köper en bil, en gps, de hyr en skåpbil att transportera Alexander i, de skaffar en rullstol. Den här dagen görs också flera google-sökningar från Josef dator.

De söker på ”droger i mat”, ”recept på köttfärspaj”, ”tortyr med bilbatteri”, ”elpistol”, ”hur mycket Stilnoct är dödlig dos” med mera.

Planen är alltså att Sara ska bjuda Alexander på en med sömnmedelpreparerad köttfärspaj.

På kvällen den 28 december kör de tre med skåpbilen till Alexanders lägenhet i Uppsala.

Sara går in i lägenheten.

Ganska snart, på måndagen en halv vecka senare än han försvann, greps en då 23-årig kvinna och en 26-årig man. Det greps strax norr om Uppsala i en bil i vilken polisen också hittade flera föremål tillhörande den kidnappade mannen. De två gripna anhölls samma dag för inblandning i försvinnandet. Däremot vägrade de berätta var Alexander Åhman hölls gömd. Polisen kunde dock lokalisera honom till en plats utanför Umeå med hjälp av mobilernas GPS och hur mobilerna rört sig i landet.

Mannen som kidnappats i Uppsala hittades den 3 januari i källaren på en fastighet (en tidigare skola) i Älglund utanför Umeå. Han mådde efter omständigheterna väl. I samband med att mannen hittades greps ytterligare en man misstänkt för inblandning i försvinnandet och kidnappningen.

De tre kidnapparna åtalades, den 26-årige mannen hävdade under rättegången att det är Alexander själv som har beställt kidnappningen på sig själv för att ”bli känd”. Men rätten trodde honom inte och han samt kvinnan dömdes till 10 års fängelse vardera. Den andre mannen som agerade fångvaktare i skolbyggnaden i Älglund fick 6 års fängelse. Senare har huvudmannen ändrat sin berättelse om varför han genomförde kidnappningen:

Nu, tre år senare, berättar Josef, för första gången i P3 Dokumentär om vad han menar verkligen hände.

Han hävdar att motivet till kidnappningen inte var pengar – utan hämnd. Enligt honom hade Alexander ”gjort ett närmande” mot Sara under våren, som hon avvisat.

Detta, säger Josef, kränkte honom så att han ville skada Alexander för livet.

– Jag tycker inte att göra det för att ”ens kvinna” har blivit provocerad gör det bättre, jag tycker det är lika jävligt ändå, säger Josef i dokumentären.

–Men motivet var inte att köpa dyra klockor eller bilar eller något. Jag ville trycka dit honom helt enkelt.

Han säger att han i dag mår dåligt över det han har gjort.

– Jag har utsatt människor för trauman de inte hade behövt utsättas för. Jag ville be om ursäkt till alla inblandade också.

Enligt polisen finns dock inget stöd för Josefs nya ”erkännande”.

Familjen Åhman är numera bl.a. delägare i en kedja av flyktingförläggnimngar som går under namnet Centria Hospitality. Tidigare var de byggnader i vilka flyktingförläggningarna finns hotell i kedjan Formule-1.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Kidnappningen av Alexander Åhman”

Kommentarer är stängda.