Kyrka var centrum för grov brottslighet

S:t Petrus & Paulus syrisk-ortodoxa församling i Hallunda söder om Stockholm har enligt åklagare Ewa Wintzell sedan 2012 varit cent­rum för ”en systematisk, planlagd brottslighet av särskilt farlig art”. På onsdag väntas hon väcka åtal mot 17 personer med koppling till kyrkan och föreningar med anknytning till kyrkan och kyrkans lokaler. Brottsrubriceringarna är grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och urkundsförfalskning.

De 17 misstänkta ska ha deltagit i ett omfattande bidragsbedräger där de lurat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan så att sex miljoner kronor i olika arbetsmarknadsstöd betalats ut. De felaktigt utbetalade pengarna handlar om lönebidrag, nystartsjobb och aktivitetsstöd inom ramen för Fas 3. Fjorton personer ska enligt åklagaren ha fått pengar som de inte skulle haft och tre fö­reningsföreträdare ska ha gjort detta möjligt. De felaktigt utbetalda bidragen har enligt va åklagaren hävdar i slutänden gått till såväl de som på pappret varit arbetstagare och till deras påstådda arbets­givare.

I centrum för utredningen står S:t Petrus & Paulus-församlingens förre ord­förande Halef Halef, 65 år gammal. Han har företrätt flera av de aktuella föreningarna såväl som församlingen och därmed ska ha spelat en central roll för att pengarna utbetalats trots att inga pengar borde betalats ut.

Det är inte första gången personer med anknytning till den aktuella kyrkan kan knytas till allvarlig brottslighet, men samtidigt understryker polisen att kyrkan i sig knappast tjänat något på brotten:

Bevisningen är omfattande och består bland annat av telefon­avlyssning och beslagtagna mejl.

Den sammantagna bilden är, enligt åklagaren, att de ”anställda” aldrig har utfört något arbete inom kyrkan och föreningarna. Under polisförhören ska flera personer också ha pekat ut Halef Halef som arkitekten bakom de misstänkta bedrägerierna.

–?Förundersökningen visar hans starka ställning och att han styrt brottsligheten, säger Johan Thornberg, chef för den aktionsgrupp inom polisen som sammanställt förundersökningen.

S:t Petrus & Paulus-kyrkan har fått tillgångar värda 3,8 miljoner kronor belagda med kvarstad. Men Johan Thornberg understryker att det inte finns några misstankar om att församlingen som kollektiv gynnats av bedrägerierna.

–?Kyrkan har använts som ett medel. Gärningsmännen har, enligt vår uppfattning, gömt sig bakom en fasad som man vet inger förtroende.

Halef Halef som förnekar brott är också misstänkt för andra bedrägerier vid sidan av de som har anknytning till kyrkan. De kommer att behandlas i samma rättegång som de andra.

Familjen Halef har känt samröre med andra ledande syrianska familjer med koppling till organiserad brottslighet och Halef Halef har länge haft ledande uppdrag inom den syrisk-ortodoxa kyrkan:

Året var 2002 och stoltheten fann inga gränser när han tittade ut över den nybyggda kyrkan med den syrianska örnen upphängd på väggen. Efter bara två år var bygget klart och biskoparna höll den första mässan.

[…].

Alltsedan dess har Halef Halef varit styrelseordförande för den tegelröda kyrkan med de guldfärgade kupolerna invid E4 i Hallunda. Dessutom är han ordförande för ett av den syrisk-ortodoxa kyrkans två stift i Sverige – det patriarkala ställföreträdarskapet – med 22 församlingar i landet och med biskopssätet i S:t Afrems kyrka i Geneta.

[…]

Sedan ankomsten till Sverige är det familjen Halef och klanen Saido med välkända familjenamn som exempelvis Melkemichel, Bisse och Ataseven, som styrt det patriarkala ställföreträdarskapet och den syrianska rörelsens institutioner, som fotbollslaget och tv-stationen. Gemensamt är att de kommer från staden Midyat.

Men detta är en sanning med modifikation, menar Halef Halef:

– Att de stora familjerna varit mest representerade är inte konstigare än att de största partierna vinner valen. Man röstar på den man har förtroende för. Och det är inte bara att säga att man vill sitta i styrelsen, man måste visa att man kan åstadkomma något också. Men det finns de i styrelsen som är från mindre familjer också, säger Halef och kommenterar vidare påståenden om kopplingar till kriminella.

– Det stämmer att släktband finns mellan vissa kriminella och de stora släkterna, men det finns väldigt många i en släkt och tro mig, ingen samarbetar med de kriminella! Tvärtom, de har ställt till med stora problem för oss alla. Däremot hjälper man familjen och folket, som exempelvis Robert Halef (KD) som agerade för att få civilminister Attefall att godkänna vårt stift för kyrkoskatten. Utan Robert hade vi inte varit först ut för två år sen. Vi syrianer hjälper varandra, det har vi alltid gjort. Alla är släkt med varandra på något vis. Men kriminella, nej!

Halef Halef, som alltså nu själv misstänks för grov brottslighet har varit den flitigaste debattören när det gällt att förneka grov och organiserad brottslighet inom den syrianska befolkningsgruppen i Södertäljeområdet. Verkligheten tycks ha visat att han har fel. Flera omfattande härvor med bidragsfusk och annan kriminalitet bland de ledande familjerna i den syrianska minoriteten i Södertälje har avslöjats. Det verkar onekligen som en liten maktmässigt dominerande grupp bland syrianerna begår brott i stor omfattning. Samtidigt ska de nog slås fast att de flesta syrianer och assyrier inte är brottsliga och inte deltar i grova brott. Precis som i resten av den svenska befolkningen alltså. Syrianer är inte brottsligare än andra, men en liten grupp ledande syrianer i Södertäljeområdet tycks vara det.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

Ett Svar på “Kyrka var centrum för grov brottslighet”

  1. Jag är själv syrian och jag vet att Halef inte har gjort nåt fel, det jag blir förbannad på är när jag ser hemska kommentarer från mestadels syrianer som i själva verket vet att Halef inte gjort något fel men som går på allt de läser!!! De tänker inte på källkritik, sen svenskarna är de värsta de ska alltid hacka på oss syrianer/assyrier när de får chansen! Men det var Halef som hjälpte kyrkan, det var Halef som jobbade dygnet runt för alla syrianer men nej nej vissa otacksamma hjävlar ska tro på allt de läser även fast de inom sig vet att Halef inte har gjort något fel!!! Jag hoppas med hela mitt hjärta att Halef Halef blir fri från allt misstänke för brott av en o professionell kvinna vid namn Ewa witsel.. En fråga om de tydligen enligt henne pågått enda sedan 2012 varför misstänker hon Halef nu? Kan någon svara på frågan nej!!! För de inte pågår något eller har pågått något brott!!!!!

Kommentarer är stängda.