Om strejker

Om strejkerDel 4 av bokserien Folkrörelse på arbetsplatsen heter Om strejker. Tanken var att Slutsnackat (del 3) skulle innehålla berättelser om både strejker och andra kampmetoder. När det kom in väldigt många bidrag blev beslutet att lägga undan berättelserna om så kallade vilda strejker och sittningar i en hög för sig. Den högen blev en egen bok.

Tycker du att det strejkas för lite?

En kan fantisera om att ställa sig upp i fikarummet och ropa Strejk! Men hur går sånt där till egentligen, när det verkligen händer?

Om strejker är en bok om arbetarkollektiv som har sagt: Stopp! Nu räcker det! Här har de strejkande själva ordet om ”vilda” strejker från 1989 till 2014. De berättar om segerns sötma och funderar runt vad man kan lära av svårigheter och splittring.

Här berättar tunneltågförare om dagen då Stockholm stod still, lokförare om dagen då Sverige stod still och fabriksarbetare om timmen, dagen, veckan då maskinerna stod still. De sitter i gruvan i Kiruna och i fönsterfabriken i Överum.

Det strejkas i solidaritet med en sparkad städerska eller en avstängd klubbordförande. Här finns vårdbiträden som satte stopp för anställningsstopp, lagerarbetare som slogs för sina jobb, bärplockare som vägrade låta sig blåsas av sina arbetsgivare.

Boken innehåller erfarenheter som kan bidra till att göra strejken till en del av vardagssamtalet. Inte som fantasi utan som verktyg.

En rad tecknare har bidragit med illustrationer gjorda speciellt för de olika berättelserna i boken.

STOCKHOLM Tisdag 12 januari kl 17, Slakthusgatan 15. Flera av skribenterna i Om strejker deltar. Facebookevent Slakthusområdet.

BORLÄNGE Torsdag 21 januati kl 18, Vattugatan 5. Boksläpp och Cafékväll med samtal kring arbetarlitteratur och kämpaanda. Facebookevent Borlänge.

MALMÖ Söndag 24 januari kl 16.30, Biblioteket Garaget, Lönngatan 30. Presentation av bokserien, förskollärarstudenter berättar om ”Över 25 under 15”, Daria Bogdanska om sin serieroman Wage Slaves . Facebookevent Malmö.

GÖTEBORG Onsdag 27 januari kl 18-20, ABF Göteborg, Olof Palmes Plats 1, plan 8. Boksläpp och snack OM STREJKER. Facebookevent Göteborg.

Mer: Hopsnackat, Hopskrivet,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements