Australiska externa territorier – de obebodda

Del 1 av 17 i serien Brittiska samväldet

Australien har ett antal så kallade externa territorier. Dessa räknas inte till icke-självstyrande områden (kolonier) utan som delar av Australien. 4 av dem har ingen permanent befolkning. De som har permanent befolkning har jag redan skrivit om.

Australian Antarctic Territory

Australian Antarctic Territory

Det största av de kvarvarande är Australian Antarctic Territory (AAT) som betsår av ett område på Antarktis samt närliggande öar över vilket Australien hävdar överhöghet. Samtidigt lyder området under Antarktisfördraget och alla länder erkänner inte Australiens anspråk. Det gör exempelvis inte Japan. Australien gör också anspråk på en ekonomisk zon med utgångspunkt från området och därmed till rätten på fisk och mineraler i havet utanför AAT. Något som dock inte är tillåtet enligt Antarktisfördraget vilket innebär att Japan ägnar sig åt valjakt i dessa australisk vatten. Något som är mycket diskuterat och omstritt då Australien förbjudit valjakt.

AAT består av två geografisk åtskilda områden med Adelielandet som Frankrike gör anspråk på emellan. Totalt finns i området som styrs av en australisk guvernör en tillfällig befolkning på omkring 1 000 personer på nio öppna vetenskapliga stationer tillhörande Australien, Kina, Rumänien, Ryssland, Frankrike och Italien.

Stationer i Australian Antarctic Territory

Station Nationality Location District
Mawson  Australia 67°36?09.7?S62°52?25.7?E Mac Robertson Land (Mawson Coast)
Zhongshan  China 69°22?S 76°22?E Princess Elizabeth Land (Ingrid Christensen Land)
Law-Racovita Station  Romania 69°23?18.6?S76°22?46.2?E Princess Elizabeth Land (Ingrid Christensen Land)
Progress Station  Russia 69°23?S 76°23?E Princess Elizabeth Land (Ingrid Christensen Land)
Davis  Australia 68°34?35.8?S77°58?02.6?E Princess Elizabeth Land (Ingrid Christensen Land)
Mirny Station  Russia 66°33?S 93°01?E Queen Mary Land
Vostok  Russia 78°28?S 106°48?E Wilkes Land (Knox Land)
Casey  Australia 66°16?54.5?S110°31?39.4?E Wilkes Land (Budd Land)
Concordia Station (Dome C)  France
 Italy
75°06?S 123°23?E Wilkes Land (Banzare Land)

Storbritannien hävdade överhöghet över det som idag är AAT från 1841 och överförde området till Australien år 1933. 1947 överfördes Heard Island and McDonald Islands till AAT för att senare bli ett självständigt australiskt externt territorium. 1945 etablerades den första australiska stationen på områdets fastland, Mawson station.

Australien ger ut frimärken för området men i övrigt finns där ingen annan ekonomis aktivitet även om många företag vill prospektera efter malmer, mineraler och olja.

Heard Island and McDonald IslandsHeard Island and McDonald Islands är ett område på totalt 368 kmoch utan befolkning. Öarna siktades av västerlänningar för första gången på 1830-talet och besöktes tidigast på 18509-talet. De har aldrig koloniserats eller befolkats. Mellan åren 1947 och 1955 fanns det närvaro av vetenskapsmän på Heard Island på en plats kallad Atlas Cove. 1969 och 1971 besöktes ön och Atlas Cove åter av vetenskapsmän. 1988, 1992–93 and 2004–05 använde besökande vetenskapsmän istället Spit Bay som plats för sin station. År 1971 fann det också vetenskapsmän på McDonald Islands.

Huvuddelen av landarealen faller på Heard Island, den enda stora ön. Såväl Heard Island som McDonald Island på 2, 45 kvadratkilometer är vulkanöar. Vulkanen på McDonald Island är aktiv.

Ingen ekonomisk aktivitet förekommer i området som utgör ett av världen största marina skyddsområden och det näst största med fiskeförbud. Trots att öarna inte har någon befolkning har de tilldelats en egen internetdomän, .hm.  Heard and McDonald Islands är ett världens största marina skyddsområden och förvaltas på samma sätt som AAT..

Ashmore and Cartier Islands

Ashmore and Cartier Islands

Ashmore and Cartier Islands består av fyra små korallöar i två korallrev, Ashmore Reef och Cartier Reef nordväst om Australien. Området administereras på samma sätt som Christmas Island, Cocos (Keeling) Islands, the Coral Sea Islands, Jervis Bay Territory och Norfolk Island, dvs av Department of Infrastructure and Regional Development. Området som saknar bofast befolkning innefattar två marina skyddsområden, Ashmore Reef Commonwealth Marine Reserve och Cartier Island Commonwealth Marine Reserve.

Indonesiska fiskare har rätt att fiska i området utan att behöva visa och annat som normalt behövs för inresa till australiskt territorium. 

Under många år har Ashmore Reef använts för att smuggla flyktingar till Australien. Väl på öarn har folk befunnit sig i Australien och har därför sökt visum i landet. Den australiska regeringen har motsatt sig dessa och ofta vägrat ta emot flyktingar som kommit till Ashmore Reef.

Coral Sea Islands

Coral Sea Islands

Coral Sea Islands Territory ligger för sin del öster om Queensland och Stora Barriärrevet som fram till 1969 tillhörde Queensland. Öarna kartlades 1803. Området består av ett trettital öar och rev inklusive de mycket längre söderut belägna Elizabeth Reef och Middleton Reef. Korallöarna i norr består av den bebodda Willis Island, Willis Islets, Heralds Beacon Island, Osprey ReefLihou Reef med flera mindre öar, atoller och rev. Willis Island är den sydligaste av Willis Islets och har en bemannad väderstation med 4 anställda vilka utgör öns befolkning.

De två sydliga ögrupperna utgör Elizabeth and Middleton Reefs Marine National Nature Reserve och även Lihou Reef med omgivande vetten är ett naturreservat.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Series NavigationBrittiska samväldet >>
Advertisements