Björndansen – boken om Militärligan och familjen Sumonja

Björndansen / Made in SwedenBjörndansen är en kriminalroman om ett av Sverige mest kända kriminella gäng. Militärligan med tre bröder i spetsen. Fast det är fiktion och inte dokumentär. Militärligans verklighet utgör bakgrunden till historien. Inte historien. Men det är också en bok om en familj, om broderskärlek som är starkare än allt, om fäder och söner. Om verklighet som blir dikt. Boken kom 2014 men jag har ännu inte läst den. Det kommer jag snart att göra.

Bröderna bär fiktiva namn i boken men hette i verkligheten Carl, Lennart och David Sumonja. Deras pappa hette Boris Sumonja. Idag har Carl Sumonja ett annat efternamn och heter Carl Thunberg.

Det finns också en fjärde bror. Han deltog inte i brödernas kriminella verksamhet. Det är han som är en av författarna till kriminalromanen. Stefan Thunberg är främst manusförfattare och ligger bland annat bakom biosuccéer som Hamilton och Jägarna 2.

Hans medförfattare, Anders Roslund, är den ena halvan i den framgångsrika och prisbelönta författarduon Roslund & Hellström och var innan dess redaktionschef på SVT där han bl.a. startade Kulturnyheterna.

Björndansen är Roslund & Thunbergs första gemensamma bok. Boken är översatt till en mängd språk (cirka 30 i detta nu) och går internationellt under titeln Made in Sweden eller The Father och ibland publicerad under pseudonymen Anton Svensson. Det planeras också en film baserad på boken.

Läs mer:

Intressant?
Läs också: Johannas deckarhörna, Scandinavian Crime Fiction, AB, SKD, Läsvärd, DAST,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Advertisements