Åtal för mordförsök i gängrelaterad konflikt i Gårdsten

2007 dödades Zollfikhar ”Zozo” Khalil vid ett bråk eller vid en lek med kniv i Bergsjön i Göteborg. Hans vän David Abraham Karlberg misstänktes för mord, men frikändes då rätten bedömde att det hela varit en olycka. Anledningar till detta var att de två var kända som goda vänner och att David Abraham Karlberg stannade kvar på platsen för att försöka stoppa sin kompis blödning. Zozo var vid tiden för dödsfallet åtalad för rån, övergrepp i rättssak och olaga hot.

Tre år senare mördades David Abraham Karlberg som då var 22 år av Zozos yngre bror Khodor Khalil som vid mordet var 17 år. Han sköt David Abraham Karlberg med 15 skott på nära håll. Detta mord anses vara en hämnd för broderns död. 2011 dömdes den då 18-årige mördaren till 7 års fängelse. Straffvärdet för mordet ansåg vara 18 år, men på grund av förövarens ålder blev straffet sänkt till 7 år.

En annan bror till de redan nämnda bröderna Khalil är Ali Khalil. Han åtalades 2008 för misshandel. Medåtalade då var Addy Francis och Besim Dzeljilji. Den sistnämnde är son till den ökände Naser Dzeljilji.

Nu är Khodor Khalil  tillsammans med Kemal Kayser och Saman Selman åtalade för ett mordförsök som ägde rum på Hisingsleden/Norrleden ute i Tuve den 7 oktober 2015. Måltavlan för dådet var en man i den så kallade S-falangen, men i dennes bil satt istället en 30-åring helt utan koppling till kriminella gäng och nätverk. 30-åringen hade lånat bilen av den som egentligen var måltavlan för attacken. De tre åtalade anses tillhöra den så kallade A-falangen i Gårdsten.

Den idag 31-årige Ali Khalil som anses vara en ledande person i A-falangen dömdes nyligen till tre och ett halvt års fängelse för synnerligen grova vapenbrott. Tre personer åtalades i ärendet. En äldre man som frikändes och en man som dömdes för narkotikabrott.

Kemal Kayser är också en av de två som sköts vid Jaegerdorffsplatsen i Majorna i februari 2015. Han sköts i huvudet men överlevde trots det.  För det dådet är samma personer som är åtalade för skjutningen på Vår Krog & Bar misstänkta, men det finns inte tillräckliga bevis och därför har de inte åtalats för de mordförsöken

Saman Selman är släkt med bröderna Selman som tidigare var ledande i Backagänget men numera är döda. Den yngre brodern Mahmoud Selman mördades i en klassisk gangsteravrättning, skjuten i sin bil på Gunnaredsterrassen i april 2015. Storebrodern Mohammed Selman sköts ner med 30 skott i en lokal i Backa året innan.

Khalif Ali Khalif som också anses tillhöra A-falangen har för sin del tidigare varit misstänkt för mordet på Jalal Chahto (eller Chato) i Gårdsten i oktober 2015. Han dömdes också för grovt vapenbrott med mera i februari 2014. De andra dömda vid samma tillfälle var Saman Selman, Ali Khalil och Ali Hamud. Khalif Ali Khalif och Ali Khalil har också varit häktade som misstänkta för skjutningen på Hisingsleden men de är inte åtalade i samband med det.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

Ett Svar på “Åtal för mordförsök i gängrelaterad konflikt i Gårdsten”

Kommentarer är stängda.