Påstådd gängledare i Gårdsten misstänkt för vapenbrott

I slutet av 2015 och början av 2016 slog polisen till mot tre platser kopplade till en person som i media kallas ledare i ett kriminellt gäng i Gårdsten, en man i 30-årsåldern. Då hittade de en stor mängd vapen såsom  två automatkarbiner, en kulsprutepistol, en pistol, två handgranater och ett pansarskott. Åklagaren Carl-Henrik Andersson tar i väldeliga när han beskriver vapnen:

– Dels pratar vi om skjutvapen och det är ju delvis tunga skjutvapen, det är automatvapen och det finns en del ammunition där. Det vet ju var och en vad man kan göra med sådana grejer. Sedan har vi granater, de är ju också väldigt farliga vapen. Man kan kasta in de i lägenheter, man kan kasta in dem i bilar och de kan ju ställa till med en oerhörd skada på personer och egendom i trånga utrymmen, säger kammaråklagare Carl-Henrik Andersson.

– Pansarskott är rena militära vapen. Det är för att slå ut pansarfordon och man kan bara tänka sig vad en sådan kan göra om man skjuter in en sådan i en bil eller i en lägenhet. Det är riktigt otäcka grejer, säger Carl-Henrik Andersson.

Men ärligt så överreagerar åklagaren. Att kriminella har automatvapen är inget ovanligt. Det har förekommit i alla tider i samband med bank- och värdetransportrån. Det är verkligen inget extremt, konstigt eller ovanligt. Vilken effekt pansarskott kan ha om de skjuts mot hus vet vi också. Ingen alls. De kan gå rakt igenom. Bandidos har provat att använda pansarskott mot Hells Angels lokaler på Titangade i Köpenhamn. Projektilen gick rakt igenom huset utan att explodera. Uppenbarligen krävs ett visst motstånd för att en explosion ska ske.

Det ska ha rört sig om automatkarbiner med tillhörande patroner skarp ammunition, en kulsprutepistol, en pistol med två magasin samt patroner skarp ammunition och ett pansarskott.

Förutom vapenbrott åtalas mannen även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Detta åtal gäller de två handgranaterna. Åklagaren menar att brottet ska bedömas som grovt i och med att handgranaterna är ”militära vapen framtagna för att bekämpa människor genom splitter- och tryckverkan”.

Dessutom åtalas mannen för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. I åtalet står det att mannen haft  ”uppsåt att åstadkomma explosion och därigenom framkalla fara för annans liv och hälsa samt för omfattande förstörelse av annans egendom”. Ha misstänks ha skaffat tre sprängkapslar och kopplat tre mobiltelefoner till dessa som detonatorer. Enligt åtalet har mannen erkänt brott på samtliga punkter.

En man i 65-årsåldern åtalas för sin del för grovt vapenbrott. Han misstänks ha haft två automatkarbiner med tillhörande sammanlagt 59 patroner skarp ammunition. Mannen i 65-årsåldern nekar till brott.

Målet har också koppling till en annan händelse. Ett mordförsök på Norrleden i oktober 2015. Tre personer sitter häktade i det ärendet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements