Barista och Condeco är bäst på Eko-kaffe

Svenskarna är ett av världens mest kaffedrickande folk, som älskar att fika. White Guide presenterade nyligen sin lista över Sveriges bästa caféer. Naturskyddsföreningen vill också hjälpa konsumenterna att hitta rätt bland caféerna och har granskat de sex största cafékedjornas utbud av ekologiskt. Resultatet visar att Sveriges största cafékedja Espresso House är i särklass sämst på att erbjuda ekologiskt, medan Barista och Condeco hamnar i topp.

Kaffe

Svenskar utgör bara en dryg promille av världens befolkning, men dricker en procent av den globala kaffeproduktionen, eller drygt 1000 koppar per år och person. Fika har nästan blivit en folksport och utbudet av kaféer är stort. Men vilket kaffe vi väljer att dricka när vi fikar påverkar djur, natur och livet för 200 000 människor som arbetar i kaffeodlingarna. Därför har Naturskyddsföreningen granskat de största cafékedjornas utbud av ekologiskt kaffe och fika.

– Ekologiskt kaffe är det enda kaffe som man kan vara säker på odlats utan kemiska bekämpningsmedel. Väljer du detta så läcker det inte ut några miljögifter i vattendragen. Då slipper också odlarna och lantarbetarna utsättas för hälsorisker och du själv minskar mängden kemikalier i din kropp, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

De sex största kafékedjorna i Sverige ingår i Naturskyddsföreningens undersökning. De är Espresso House, Wayne’s Coffee, Coffeehouse by George, Barista, Starbucks och Condeco. Storleken på kafékedjorna uppskattades genom antalet caféer kedjorna har i drift totalt i Sverige.

Med ekologiskt avses produkter som är KRAV-märkta eller märkta med EU-lövet enligt EU:s regler för ekologiskt. Informationen har samlats in genom telefon – och mejlintervjuer med representanter från kafékedjorna. Intervjuerna har baserats på ett frågeformulär. Intervjuerna har kompletterats med undersökningar av kafékedjornas webbsidor och stickprov på kaféerna.

Två cafékedjor serverar endast ekologiskt kaffe och mjölk. Det är Barista och Condeco som därmed delar på första platsen på naturskyddsföreningens lista. De erbjuder också annan ekologisk fika. Exempelvis har Barista över 100 ekologiska produkter och Condeco bakar själva Sveriges enda dubbelcertifierade chokladmuffins (både ekologiskt och Fairtrade). Båda kafékedjorna har överlag ett väl utvecklat hållbarhetstänk.

Condeco är dock uppbyggt som en koncern som smiter med skatten så företaget missar vad det gäller den sociala hållbarheten. Barista driver ett flertal olika hjälp- och stödprojekt ihop med olika internationella organisationer så de är mycket bättre på den punkten.

Barista Fairtrade Coffee har 16 kaféer i Sverige. Det första kaféet öppnades i Malmö 2006. Condeco har 10 kaféer i Sverige. Det första Condeco öppnade 2003 i Göteborg.

Allt kaffe som erbjuds på Coffee House by George, både brygg och espresso, är KRAV-märkt. Kedjan är näst bäst i Sverige. Idag hade de cirka 28 kaféer i Sverige. Det första kaféet öppnades i Stockholm 1997.

Wayne’s Coffee har nyligen blivit KRAV-märkta och är just nu i en process där de byter ut dagens oekologiska kaffe  till KRAV-märkt. Nu i slutet av maj 2016 kommer allt deras kaffe och mjölk vara ekologiskt, enligt kedjan. De erbjuder också i viss mån andra ekologiska produkter. Wayne’s Coffee har idag 91 kaféer i Sverige. Det första kaféet öppnades i Stockholm 1994.

På Starbucks erbjuds inget ekologiskt kaffe och inte heller annan eko-fika. Starbucks använder dock en egen miljöcertifiering, som tagits fram i samarbete med miljöorganisationen Conservation International. Märkningen är inte alls lika långtgående som de krav som ställs för ekologiskt, exempelvis tillåts bekämpningsmedel. De erbjuder vissa produkter som är Fairtrade-märkta dvs. det ställs sociala krav på produktionen. Starbucks är etablerade i stora delar av världen. Idag har de 17 caféer i Sverige.

Sveriges allra största cafékedja säljer inget ekologiskt kaffe alls. Espresso House, som ska ha startat i Lund men numer formellt ägs av ett företag i Oslo, är den enda kedjan som inte har någon miljöcertifiering alls på kaffet. Kedjans första café öppnades 1996. Espresso House expanderade kraftigt under 2000-talet och har idag 199 stycken caféer i Sverige.

– Espresso House har flest antal caféer i Sverige. Deras kaffeförsäljning har därmed stor påverkan på miljön. Ändå erbjuder de inget ekologiskt kaffe. Det är förvånansvärt med tanke på att konsumenterna efterfrågar ekologiskt som aldrig förr. Vi uppmanar alla medvetna konsumenter att alltid fråga efter ekologiskt kaffe i caféerna.  Med konsumentmakt kan vi få till en förändring, säger Johanna Sandahl.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements