Kraftig minskning av antalet bilbränder i Malmö

Den senaste tiden har media fyllts av rapporter om en våg av bilbränder. Det är onekligen fler bilbränder just nu än det var i mitten av juli. Det finns välkända orsaker till det. Men nån våg av bilbränder eller nån kraftig ökning av antalet bilbränder tycks det i alla fall inte vara i Malmö. Antalet bilbränder har de senaste åren istället minskat kraftigt.

Enligt statistik som publicerats i dagens GP så är antalet bilbränder i Malmö hittills i år 150 stycken. Det motsvarar ungefär 300 per år vilket är ungefär så många bilbränder det var i Malmö förra året. 70 av dem har ägt rum sen den 1 juli. Jämfört md år 2009 är detta en halvering, En mycket kraftig minskning.

Antalet bilbränder i Malmö, år, antal

  • 2009: 628
  • 2010: 479
  • 2011: 474
  • 2012: 382
  • 2013: 358
  • 2014: 362
  • 2015: 316
  • 2016: 140  (till den 8 augusti)

Källan till uppgifterna är Malmöpolisen och jag har fått dem från GP

Siffrorna visar tydligt att del i all fall i Malmö inte finns anledning att hetsa upp sig på grund av antalet bilbränder. Hysterin i media, som främst rört Malmö, är helt obefogad. Situationen är helt enkelt inte speciellt alarmerande. Tyvärr har en del politiker sin vana trogen reagerat på mediehysterin och inte brytt sig om ta reda på verkligheten.

Det finns ingen anledning att med anledning av det minskade antalet bilbränder kräva mer resurser till polisen. Fler poliser skulle sannolikt gör varken från eller till, men mer pengar skulle de kosta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements