Jobbar Abu Omar åt USA?

Den man som i media kallas Abu Omar och som utpekats som rekryterare åt Islamiska Staten i Sverige och Europa beskrivs också som en ytterst hemlighetsfull man som gäckar Säpo. Säpo för sin del vill inte kommentera uppgifterna om att de inte kunnat gripa mannen på 15 år och det faktum att han är folkbokförd som försvunnen.

Han fångade på 1990-talet Säpos intresse då han ingick han i ledningen för en funamentalistisk moské i Brandbergen. Senare pekade flera länders underrättelsetjänster ut honom som en person som rekryterar terrorister och finansierar terror. USA har också försökt sätta upp honom på FN:s terrorlista men inte lyckats.

Våren 2006 gjordes en husrannsakan i Abu Omars lägenhet. Den formella brottsmisstanken var bokföringsbrott men Säpo följde insatsen. I lägenheten hittades kuvert märkta med saker som “till bröderna”, “deras andel”, “lejonhålan” och “pengar till grottornas folk” och stora summor pengar, uppemot 150 000 kronor, i en låda. Den ena sedelbunten var märkt med namnet på en av Al-Qaidas ledare i Nordafrika. Den andra tillhörde en av Al Qaidas högsta representanter i Europa. Kopplingar till terrorism och terrorister kunde dock inte bevisas.

Uppdrag granskning (UG) avslöjar idag att Abu Omar haft samröre med flera av de svenskar som finns i IS hemliga register över personer som frivilligt anmält sig att strida för dem (det rör sig om 12 stycken svenskar av 4 000 personer, inte ens någonstans i närheten av de 300 som media brukar hävda att det handlar om). Flera av personerna på listan har varit skrivna på eller bott i samma lägenheter som honom. Också Mohamed Aziz Belkaid, som var med och planerade terrorattackerna i Paris och Bryssel, har enligt UG kopplingar till Abu Omar. Han brukade också gå till en moské som låg i närheten av en butik som Abu Omar hade.

Enligt UG var Abu Omars butik en samlingsplats för arga unga män som lockades av fundamentalistiska tankegångar och idéer. Det verkar var korrekt då det exempelvis under rättegången mot de fyra män som 2010 planerade attentatet mot danska Jyllands-posten framkom att ledaren för terrorgruppen jobbat i Abu Omars butik och att två av de andra männen lärde känna varandra där.

Abu Omars butiker är numera stängda och ingen tycks veta var han befinner sig. För min del tyder det faktum att Säpo inte tycks vilja gripa honom och låtsas som om de inte vet var han finns på att Abu Omars skyddas av någon. Det kanske i så fall kan vara någon US-amerikansk underrättelseorganisation som CIA eller militärens DIA. Något sådant är väl inte helt otänkbart. Han kanske alltid har arbetat åt dem eller så har han rekryterats på senare år. Alternativt kan han ju ha rekryterats av Säpo eller svenska militärens underrättelsetjänst MUST. Enligt UG ska han var kvar i Sverige. Men den fråga jag tycker journalisterna borde ställa sig, ställer de inte. Det kanske är så att Säpo inte vill gripa honom? Och varför skriver inte media ut hans riktiga namn?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Abu Omar är ett namn som används av en mängd terrorister, icke-terrorister, imamer och andra. Kanske får vi också veta lite mer i programmet än vad som framkommit hittills

Advertisements