Hjörne inte längre majoritetsägare i Stampen-koncernen men behåller kontrollen

Genom en nyemission av aktier i Stampen minskar Hjörnes andel av ägandet företaget till 44% . Ett konsortium av nya ägare blir ägare till 56% av aktierna i företaget. Konsortiet består dels av familjen Olssons Stena Finans AB och Provobis Holding AB som ägs av Rolf Lundström som på 1960-talet grundade spelbolaget Cherryföretagen AB. Ett företag som en period delvis ägdes av Stena-koncernen. Cherryföretagen ägde också hamburgerkedjan Clock en tid på 1990-talet.

Övriga som ingår i konsortiet är Fabian Hielte, vd på anrika familjeföretaget Ernström & Co och gift med Peter Hjörnes systerdotter Harriet Cobbold Hielte, Lennart Hörling vars familj äger Nya Lidköpingstidningen (NLT) och riskkapitalisten Björn Savén via företaget Styviken Invest AS.

Provobis Holding AB äger för sin del en rad gallerier och konstförsäljningsföretag som exempelvis Göteborg Auktionsverk. Rolf Lundström sitter också i styrelsen för fastighetsbolaget Svolder AB. Rolf Lundströms son Rolf Christoffer Lundström är VD och ägare i RCL Holding AB samt sitter också i styrelsen för Scandic Hotels Group AB och Rasta Group AB (Rasta-restaurangerna med mera). RCL Holding AB  äger restauranger och hotell, främst Harrys-kedjan. Dessutom ägs Göteborgs Pantbank AB.  Rolf Lundström är en av de personer som förekommer i Panamapappren.

Fabian Hielte är även ordförande i Platzer Fastigheter som numera äger och förvaltar det gamla GP-huset. Familjen Hielte/Hobohm är huvudägare i Platzer. Om Hielte räknas till familjen Hjörne behåller familjen Hjörne majoriteten av ägandet i Stampen. Framförallt om vi betraktar företagsledningen som lojala med huvudägarna så är det utan tvekan så att familjen Hjörne behåller kontrollen i företaget

Lennat Hörling sitter redan idag i Stampens styrelse. Styviken Invest är ett norskt företag ägt genom ett skattesmitarupplägg via ett bolag i Nederländerna och har förutom aktierna i Stampen också ett dotterbolag i Storbritannien, Trinity Estates Ltd. Björn Savén är mest känd för att ha byggt upp riskkapitalbolaget IK Invest.

Ägandet efter nyemission kommer att bli följande: Peter Hjörne med familj 36,1 %, Ernström Kapital med närstående 13,3 %, Stena Finans 12,4 %, Lennart Hörling genom bolag 11,2 %, Marika Hjörne Cobbold med familj 7,6 %, Stampens ledning 6,0 %, Styviken Invest (Björn Savén) 5.4 %, Provobis 4,9 %, fackliga organisationer 2,6 % och Jack Forsgren genom bolag 0,5 %.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Hjörne inte längre majoritetsägare i Stampen-koncernen men behåller kontrollen”

Kommentarer inaktiverade.