Mycket få skottlossningar i Göteborg detta år

Två gängrelaterade skjutvapenmord har skett i Göteborg hittills i år. Ett är det uppmärksammade mordet på läraren Alan Amin utanför Lövgärdesskolan. Han var en välkänd fotbollstränare i klubben Sveakurd FC och hade ett stort socialt engagemang. Han hade ingenting med kriminalitet, brottslighet och gangstergäng att göra och var mycket omtyckt.

Mordet skedde på ett sådant sätt att det med stor säkerhet var män med koppling till kriminella gäng som utförde det. Varför han mördades är däremot oklart men två teorier cirkulerar. Han var tillsammans med/flörtade med fel kvinna alternativt hade blivit vittne till eller fått kunskap om något grovt våldsbrott.

Det andra är mordet på Kamel Yasin i Frölunda. Yasin hittades skjuten i skogen i Ruddalen den 4 juni. Han var då anmäld som försvunnen. Den döde sågs senast vid liv den 29 maj. Han hade vid försvinnandet flyttat till Rannebergen i Angered men har vuxit upp i och bott i Tynnered större delen av sitt liv. Under nationaldagen greps och anhölls en man som misstänkt för inblandning i mordet som antas ha koppling till gängkonflikten i Frölunda och Tynnered.

Kemal Yasin och hans bror dömdes för olika brott i samband med bilbränder och upplopp i Tynnered år 2011 och de har också dömts för narkotikabrott, stölder, vapenbrott, misshandel med mera.

2 skjutvapenmord på ett halvår är få, betydligt färre än 2015 och 2016. Men år 2011 var det 2 skjutvapenmord under hela året.

Utöver detta har det varit minst en skjutning utan att någon dött. Detta igår invid en fotbollsplan vid Bläseboskolan invid villaområdet i Hjällbo där en person i 30-årsåldern skadades allvarligt efter att ha skjutits. Den skjutne är känd av polisen sen tidigare. Två personer på en moped uppges vara eftersökta som misstänkta gärningsmän. Dör han så kan vi inte tala om färre skjutvapenmord under 2017 än under 2016 då det var 6 skjutvapenmord under hela året.

Uppgifter talar om totalt 5 eller 7 skjutningar hittills i år. De senaste åren har det varit omkring 20 skottlossningar på ett halvår. Kring 5 skjutningar på ett halvår är sannolikt det lägsta antalet på mer än 10 år. Toppåret 2013 var det 57 skjutningar under hela året.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Svar på “Mycket få skottlossningar i Göteborg detta år”

Kommentarer är stängda.