Sotiris Riganakos

Det fanns flera kriminella gäng på 1970-talet som i media och bland poliser gick under namnet turkligan. Det ena var ett nätverk i Sollentuna som främst bestod av kurder. Det andra var ett nätverk som leddes av en grek vid namn Sotiris (Sotirios) Riganakos och hade sin bas i centrala Stockholm. Han hade redan 1969 anhållits första gången då han var internationellt efterlyst av Interpol. Han var dock vad jag förstår inte medlem i den så kallade Skomakarligan vilket påstås i ett par trådar på debattsajten flashback.

Om gänget kring Riganakos fick polisen anonyma tips precis som när det gällde den kurdiska så kallade turkligan. Bland annat ett tips om att en narkotikaaffär skulle göras upp på en pizzeria. Muharrem Sar hämtade partiet på den aktuella pizzerian. Han upptäckte de spanande poliserna och dumpade troligen narkotikan i Vanadislunden för senare hade han inget. Polisen tappade bort honom en stund. Han arbetade åt Sotiris Riganakos och besökte honom efter att ha dumpat narkotikan. Därefter åkte han tillbaks för att hämta sitt knark. Polisen försökte gripa honom vid en försäljning men misslyckades.

Några dagar senare greps ett par heroinlangare som rest ner till Göteborg. Där fanns ingen marknad för detta, narkomanerna vill inte se heroin i staden och angav langarna för polisen så de kunde gripas. Vid gripandet sa en av personerna att de stulit heroinet från Sar.

En koppling till ett så kallat mattmord finns enligt en del uppgifter också. Det ska ha skett i slutet av 70-talet. En påstått rik man blev lurad till en lägenhet av en kvinna i syfte att pressa honom på pengar. Han ska ha fått sätta livet till när han vägrade tillmötesgå utpressarna. Polisen fann honom inrullad i en matta i en brunn någonstans. Om uppgifterna stämmer är dock lite oklart och hur det hänger ihop med Riganakos är också mycket oklart.

Sotiris Riganakos dömdes så småningom, troligen 1980, till lagens då hårdaste straff för grovt narkotikabrott, 12 års fängelse. Enligt en del uppgifter ska han därefter ha utlämnats till Grekland, men det har inte gått att få fram belägg för att detta stämmer. Andra uppgifter gör gällande att han fick sitt straff sänkt i Sverige då han hade kontakter med Olof Palme. Inte heller denna uppgift har gått att få nåt belägg för och det är väl sannolikt så att det bara är en av alla anekdoter som uppstått i svallvågorna efter mordet på Palme.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements