SUV-ligan

SUV-ligan är en gruppering av kriminella som under åren 2017 och 2018 genomförde ett stort antal rån där de körde in i butiker med stora lyxbilar. Till en början en svart Range Rover och sedan en Mercedes AMG kombi. Range Rovern som stals i Göteborgs hamn när den var ny byggdes om för att passa till rån och biljakter. Vid olika rån deltog olika personer.

Det första kända rånet som utförts av den så kallade SUV-ligan skedde den sjunde augusti förra året. Två på natten slog flera maskerade män till mot Coop i Sisjön. På några minuter sågade de sig med hjälp av vinkelslipar in i butiken och stal stora mängder tobak. Därefter misstänks de ha utfört ytterligare 10 rån med hjälp av Range Rovern. I mitten av april i år hittades dock bilen med stöldgods i, en mängd parfymvaror. I samband med att bilen påträffades greps också två person som misstänkta för grovt häleri. De släpptes dock fria snart igen då polisen betraktade som obetydliga i sammanhanget.

Efter att den specialutrustade Ranger Rovern beslagtogs av polisen fortsatte rånen ändå. Nu med hjälp av en Mercedes. 15 rån misstänks ha genomförts med hjälp av den bilen. Den 9 maj 2018 krockade en polisbil med Mercedesen varvid tre personer greps. Mercedes-bilen beslagtogs av polisen.

En av de gripna, en isländsk medborgare som är välkänd av den svenska polisen var också aktiv i både den gamla och den nya BMW-ligan. Han är känd som flyktbilschaufför. I slutet av maj månad 2018 var 4 personer häktade, däribland två bröder. Den ene av bröderna har kopplingar till den så kallade nya BMW-ligan som utförde ett stort antal smash and grab-kupper runt om i Sverige i mitten av 2000-talet. Den andre brodern frigavs från fängelset 2016, efter att ha dömts till tio års fängelse i ett uppmärksammat narkotikamål 2010. Båda bröderna är i 35-årsåldern.

Nu har de fyra häktade åtalats. Den ene brodern för nio grova stölder, tre försök till grova stölder, grovt häleri samt ringa narkotikabrott och den andre brodern två fall av grov stöld samt ett fall av grovt häleri. Islänningen som är i 45-årsåldern åtalas för två grova stölder, grovt häleri samt grovt våld mot tjänsteman. Den fjärde åtalade är en tidigare ostraffad man i 30-årsåldern som är misstänkt två grova stölder, två fall av grovt häleri samt ett rån.

Enligt åklagaren uppgår värdet på ligans stöldgods till mångmiljonbelopp. Nästan inget stöldgod har återfunnits. Butiksägarnas kostnader för orsakade skador bedöms vara ännu större.

Samtliga åtalade förnekar brott och bevisningen som åberopas av åklagaren består huvudsakligen av teknisk bevisning i form hemlig övervakning av elektronisk kommunikation och filmer från övervakningskameror olika butiker inklusive de där de misstänkta rånarna köpt kontanttelefoner.

Några av de brott som SUV-ligan misstänks för att ha utfört listas av Göteborgs-Posten:

2017

7 augusti: Ligan slår till mot Coop i Sisjön omkring klockan två på natten. De sågar sig in i butiken, kommer över stora mängder tobak och kör i från en väktare som försöker förfölja dem.

22 september: Vid halv fyra-tiden på morgonen slår ligan till mot Ica Kvantum Landvetter. Även denna gång är det tobak som stjäls.

28 oktober: Klockan halv tre på natten går larmet på Ica Kvantum i Landvetter. SUV-ligan stjäl tobak men konfronteras av en väktare – som hotas med ett pistolliknande föremål och ligan kommer undan igen.

28 oktober: 45 minuter efter inbrottet i Landvetter misstänks ligan ha slagit till mot en servicebutik/bensinmack i Hällingsjö. Återigen är det tobak som stjäls.

30 oktober: Vid tre-tiden på natten gör ligan inbrott på Netto Tobak på Hisingen. De kommer undan med ett byte bestående av tobaksvaror.

31 oktober: Strax före klockan två på natten får Kicks i Kållered påhälsning av SUV-ligan. Den här gången stjäl de parfymer.

6 november: Axfood Snabbgross i Mölndal utsätts för ett inbrott omkring klockan tre på natten. Tjuvarna stjäl tobak och lämnar platsen.

2018

12 mars: Ligan slår till mot Hemköp i Kullavik och kommer undan med okänt byte.

13 mars: Ligan gör inbrott i en butik vid Knalleland i Borås. Vid två-tiden på natten sågar de upp jalusierna till butiken och stjäl tobak till ett stort värde, enligt polisen.

13 mars: Tre timmar efter stöten på Knalleland är det Willys vid Wieselgrensplatsen som utsätts för inbrott. Även där stjäls tobak till ett större värde.

6 april: Vid halv fyra-tiden kör en SUV rakt in i entrén på Hemköp i Mölnlycke. Minuter senare lämnar de maskerade gärningsmännen platsen med tobak i lasten.

11 april: Strax före klockan fem på morgonen drabbas Willys i Falkenberg av inbrott. En svart SUV syns vid brottsplatsen – men bilen och förövarna försvinner.

11 april: En knapp timme efter inbrottet på Willys i Falkenberg slår ligan till mot en parfymbutik i Högsbo. Enligt polisen försvinner gärningsmännen med varor till ett värde av hundratusentals kronor. I en insats en kort därpå beslagtar polisen SUV:en och två personer, som beskrivs ha haft ”en underordnad roll” grips misstänkta för häleri, men de huvudsakliga gärningsmännen är alltjämt på fri fot.

18 april: Strax före klockan fem på morgonen går larmet går på Willys i Falkenberg än en gång. Gärningsmännen har försökt såga sig in i ett skåp med hjälp av vinkelslipar – men misslyckats.

18 april: En timme senare gör tre personer inbrott i en godis- och tobaksaffär i Kållered, Mölndal. De lämnar platsen i en vit bil med okänt byte.

22 april: Vid tre-tiden på natten slår tre personer till mot en stor livsmedelsbutik i Kullavik, Kungsbacka. Efter att ha sågat upp ett jalusi och stulit snus och cigaretter försvinner de från platsen i en vit kombi, troligen av märket Mercedes.

8 maj: En tobaksbutik i Backa på Hisingen drabbas av ett inbrottsförsök. Polisen är snabbt på plats – men gärningsmännen hinner undan i en vit Mercedes.

9 maj: Vid halv fyra-tiden på natten utsätts en butik vid Peppareds torg i Mölndal för ett inbrott. Den vita Mercedesen kör rakt in i butiken och gärningsmännen stjäl tobak till ett okänt värde innan de lämnar platsen.

9 maj: En knapp timme senare slår ligan till mot Pressbyrån vid Lindholmsallén i Göteborg – vilket kan ha blivit deras sista stöt. Efter en våldsam biljakt, där tre poliser skadades efter att ha kolliderat med den vita Mercedesen, grips två personer och ytterligare en tas till förhör. Enligt uppgifter till GP genomför polisen flera husrannsakningar och ytterligare en bil som anses intressant i ärendet beslagtas.

Tobak tyck ha varit det viktigaste bytet vid de flesta inbrotten och rånen.

Advertisements