Frikänd för mord på medlem i Östberganätverket

I augusti 2017 sköts Rebaz Karwan ihjäl i ett parkeringsgarage i Östberga. Han höll på att parkera sin bil. Tre andra personer hade just klivit ur bilen varav en 11 årig pojke. En av de andra männen träffades av en rikoschett och flydde skadad från platsen. Den som tidigare dömts för medhjälp till mord i samband med händelsen har nu frikänts i hovrätten.

Åtal väcktes senare mot en man som då hette Lucifer Jakobsson men idag heter Roger Jakobsson. Åklagaren yrkade att mannen skulle dömas för, i första hand, mord och försök till mord eller, i andra hand, medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Jakobsson själv har hela tiden förnekat brott.

Tingsrätten dömde Jakobsson för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Tingsrätten ansåg att det inte var bevisat att mannen själv varit skytten, dvs. gärningsmannen, och att han därför skulle frikännas från ansvar för mord och mordförsök. Däremot ansåg tingsrätten att mannen medverkat till gärningarna genom att bl.a. tillhandahålla den bil som skytten färdats i och genom att mörklägga bilen och förse skytten med utrustning för att efter skjutningen kunna elda upp bilen. Polis och åklagare kunde inte hitta någon som helst koppling mellan den dömde mannen och de kriminella nätverken i Bredäng eller Östberga.

Domen överklagades till hovrätten av samtliga parter. Åklagaren och målsägandena, familjen Karwan och de beskjutna personerna yrkade att mannen i första hand skulle dömas för mord och försök till mord.Försvaret ville att den dömde mannen skulle frikännas helt.

Rasmus Gulass var en av de män som stigit ur bilen men inte den som träffades av rikoschetten. Han var en av de som figurerade i åtalet kring mordet på en ledande medlem i Bredängsnätverket i Mariehäll men som frikändes i slutändan. En annan av de beskjutna männen var Nidal Osta som enligt viss uppgifter är eller har varit en ledande person i Östberganätverket. Han har för sin del koppling till utpressningen av Franco Malki, en tidigare medlem i Östberganätverket som är en central roll i den stora bedrägerihärvan där 300 personer är inblandade. Ingen åtalades för utpressning.

Hovrätten har nu frikänt Jakobsson även för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det inte är bevisat att mannen har varit skytten och att han därför inte ska dömas för mord och försök till mord. Hovrätten anser vidare, i likhet med tingsrätten, att det är bevisat att mannen vid i vart fall något tillfälle har disponerat bilen som skytten färdades i och vidtagit vissa åtgärder för att mörklägga bilen och för att bilen senare skulle kunna eldas upp.

Hovrätten anser dock inte att det är bevisat att mannen har haft någon kännedom om eller delaktighet i själva skjutningen eller planeringen av denna. Hovrätten kommer därför till slutsatsen att det inte är bevisat att mannen har haft uppsåt till att främja just mordet och mordförsöken. Roger Jakobsson ska därmed enligt hovrätten inte heller dömas för medhjälp till brotten och har frikänts helt.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!