Familjen Ataseven – fastighetsmagnater i Södertälje

Familjen Ataseven är en framgångsrik företagarfamilj i Södertälje. De driver framförallt olika fastighetsföretag, BoTellus AB. Tidigare hette bolaget Ginatas AB. Idag sitter Besim Ataseven och Eugen Ataseven (född 1975) i styrelsen för BoTellus AB med Massut (Metin) Ataseven (född 1972) och Felicia Isabel Ataseven (född 1989) som suppleanter. Eugen Ataseven är VD. I styrelsen för Ginatas AB satt tidigare Gabro Gabriel Ataseven född 1963, Besim Ataseven som är född 1971, Rafael James Ataseven som är född 1986 och VD var Peter Ataseven, född år 1989.

BoTellus AB omsatte cirka 14 miljoner kronor år 2017 och hade vid slutet av året bokförda tillgångar på 60 miljoner kronor. Företagets hemsida innehåller ingen som helst information men företaget äger själv eller via dotterbolag fastigheter i Södertälje, Järna, Hultsfred och Strängnäs, kanske också Mariestad och Töreboda men de kan också vara sålda. Tidigare hade de också byggverksamhet, bl.a. genom Ginatas i Karlstad AB, där Massut (Metin) Ataseven satt i styrelsen, och Alex Fönsterservice i Södertälje samt genom majoritetsägande i bolag som CG Grundel Fönstersystem AB i Karlstad och DB Bygg i Oxelösund. Dessa bolag har idag andra ägare och ibland också bytta namn eller är nerlagda.

Den tidigare moderate riksdagsmannen Metin Ataseven som idag går under namnet Massut Ataseven, bror till Gabro Gabriel och Besim Ataseven, har tidigare varit VD i familjeföretaget Ginatas AB:

Före valrörelsen 2006 kände ingen utomstående till att Metin Ataseven närde ett politiskt intresse. Däremot var han i hemstaden ett relativt känt namn som vd för det företag som i april 2003 hade fått köpa Ronna centrum, det vill säga kvarteret Handelsboden med 53 lägenheter och 12 butiker, av Södertälje kommun för 26,5 miljoner kronor. Familjen Ataseven hade undan för undan etablerat sig som en framgångsrik företagarfamilj i Södertälje. Betydligt fler kände till hans ansikte och vältränade kropp i dörren till ett par av Södertäljes mest populära krogar och som matchvärd vid Syrianska FC:s hemmamatcher.

Massut Ataseven driver idag juristfirman Juridik A7 AB. Han är enda ordinarie styrelsemedlem med fadern Isa Ataseven som suppleant.

Besim Ataseven satt tidigare i styrelsen för Bostadsrättsföreningen Rådslaget II som numera är upplöst och GT Hotell & Restaurang AB (Fagersta) som inte heller finns längre. Idag sitter han i eller är suppleant i styrelsen för flera av dotterbolagen till BoTellus AB såsom Ataseven Fastighets AB, ATABLIXT Invest AB och Humanum AB samt är delägare i Valhallas Hårakademin HB och Geobes Sthlm AB (tidigare Betoge AB). Delägare i för Valhallas Hårakademin HB är George Melkemichel. Han sitter också styrelsen för Geobes Sthlm AB. Ett bolag som av namnet att döma ägs av George Melkemichel. Tidigare återfanns även Marlene Marlin Ataseven som delägare i Valhallas Hårakademin HB och Tomas Melkemichel som styrelsemedlem i Geobes Sthlm AB. Han är idag aktiv i en rad andra företag men har Besim Ataseven är eller har tidigare varit moderatpolitiker i likhet med brodern Massut Ataseven. Dessutom sitter Besim Ataseven i styrelsen för Lidingö Klippotek AB tillsammans med Rafael James Ataseven.

I styrelserna för Centrum Frisören i Lidingö AB och i Mochels Holding AB är Rafael James Ataseven suppleant. I Mochels Holding AB är Gabro Gabriel Ataseven ordinarie styrelsemedlem. Han har tidigare suttit i styrelsen för det kommunala fastighetsbolaget Telge Bostäder AB och ett antal bolag som ägs av olika medlemmar i familjen Ataseven såsom Lidingö Klippotek AB och det upplösta bolaget Alex Fönsterservice HB samt varit delägare Katucha Catering KB. Det senare bolaget är idag ett dotterbolag till Mochels Holding AB. Telge Bostäder var företaget som sålde Ronna Centrum till familjen Ataseven.

Eugen Ataseven är förutom styrelseuppdragen i BoTellus AB och dess dotterbolag BoTellus i Strängnäs AB och Ataseven Fastighets AB också styrelsesuppleant i AT7 Motor AB (bilhandel) där Felicia Isabel Ataseven är enda ordinarie styrelsemedlem. Dessutom är han styrelsemedlem i Bostadsrättsföreningen Järnagatan 4 i Södertälje. Övriga ordinarie styrelseledamöter Ulla Persson, Eva Christina Frostmats, Albert Ercan och Elenor Ercan med Linda Ataseven som suppleant. Felicia Isabel Ataseven är också suppleant i styrelsen för E&E Finans AB.

Peter Ataseven som tidigare var verksam i familjens fastighetsföretag driver idag Advokatbyrå LexSeven AB.

I styrelsen för den upplösta Bostadsrättsföreningen Rådslaget II satt också Silva Gündüz i styrelsen. Hon är syster till bröderna Ataseven. Hon har tidigare varit politiker för vänsterpartiet, men var senare tillsammans med fadern Isa Ataseven och olika barn verksam i en vårdkoncern, Jome Omvårdnad AB. Hon är dömd för ekonomiska brott i denna verksamhet. Tillsammans med sin man har hon också drivit restaurangverksamhet. En bror i familjen som drivit restauranger har även han dömts för brott för länge sen:

En lördagskväll fem månader tidigare hade tillsynsmyndigheten slagit till mot flera restauranger i Södertälje, avslöjat smuts och snusk – »Aldrig tidigare stött på så många och så allvarliga brister«, stod det i Länstidningen – och värst tycks Restaurang Avenyn ha varit, för den stängdes med omedelbar verkan: köksgolvet murket, nedfallande kakel, fuktskador, läckande öltankar och så vidare. Vad som inte stod i tidningen men som kommunens egna tjänstemän naturligtvis visste var att skattemyndigheten kopplats in eftersom inspektörerna lagt rabarber på bokföring, kassaregister, remsor, kvitton – även ur papperskorgar – och det var något som inte stämde. En brottsutredning var på gång mot Metin Atasevens äldre bror Tony, vd för och majoritetsägare av bolaget som ägde Avenyn. Krogen öppnade igen, under ny ledning, med Tony Ataseven borta ur bolagsstyrelsen, men krogen förlorade alkoholtillståndet i mars 2004?–?efter en utredning av alkoholinspektör Mats Hansson?–?trots väldiga protester från familj och delägare: skrivelser, uppvaktning, till och med namninsamling. I maj 2005 dömdes Tony Ataseven till två års fängelse och fem års näringsförbud för bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll: minst 4 miljoner kronor hade smusslats undan, plus moms.

Det bör påpekas att familjens laglydiga medlemmar som driver en mängd företag i fastighets-, hotell- och frisörbranscherna inte bär något ansvar för brott som begåtts av släktingar. De är inte på något sätt att betrakta som brottslingar av något slag.

Familjen Ataseven är en familj som härstammar från Midyat i Turkiet och har syriansk/assyrisk bakgrund:

Familjen Ataseven, som kom till Södertälje och Sverige i mitten av 1970-talet, är en av Södertäljes stora släkter, en annan är Melkemichel, och de två förenas genom både ursprung (staden Midyat i Turkiet) och släktband, även gemensamma intressen. Så till exempel efterträdde Silva Gündüz för några år sedan sin släkting Jonas Melkemichel som ordförande i styrelsen för Syrisk Ortodoxa kyrkan S:t Afrems församling i Södertälje när han ville koncentrera sig på sina affärer. En annan släkting är den dynamiske tränaren Özcan Melkemichel i Syrianska FC som varit med om att föra klubben från division sju till allsvenskan.

De är en del av den omfattande syriansk/assyriska kultur och gemenskap som växt fram i Södertälje, en stad som kan betraktas som en mycket viktig stad för världens syrianer/assyrier.

 

Advertisements