Bilbränderna som skakade media

För ett år sen inträffade omfattande bilbränder i Frölunda och Tynnered. En del tyder på att bränderna anlades av personer från den kriminella miljön kring familjen Ali Khan i Göteborg. Bränderna blåstes upp stort i media som också fick filmmaterial från personer som var med om att anlägga bränderna och andra. De fick filmerna i stort sett direkt i samband med bränderna.

Det som sannolikt utlöste bränderna var att journalister på tidningen Expressen/GT erbjöd ganska stora pengar för tips om bränder och upplopp till ungdomar i Göteborg. Sannolikheten att bränderna anlades just för att få ut såna tipspengar är överhängande. I själva verket är det den enda trovärdiga förklaringen. Detta då inga mer omfattande bilbränder varken inträffade före eller efter bränderna i Frölunda och Tynnered. När GP skriver om bilbränder på andra platser så handlar det om bilbränder som inte var relaterade till händelserna i Frölunda och Tynnered. Olyckor, fyllegrejer, försäkringsbedrägerier etc. Faktiskt inga samband alls. Media fortsätter alltså att ljuga och hitta på om detta.

Polisen hade visserligen varit lite mer aggressiva än vanligt i området, men inte på den nivå att oroligheter brukar uppstå. Dessutom var inte familjen Ali Khan bland de som utsattes för polisen ökade närvaro och intensifierade arbete i Frölunda och Tynnered. De bor och är huvudsakligen verksamma i helt andra delar av Göteborg, långt nordost om det område där bilbränderna skedde. Några tecken på en mer omfattande social oro i de delar av västra Göteborg som berördes av bilbränderna fanns heller inte.

Upprördheten bland vanligt folk i Göteborg var inte heller speciellt omfattande. Dels för att det hela uppfattades som en engångshändelse, dessutom med koppling till kriminella gäng. Dessutom var det inte en del av mer omfattande oroligheter eller en del av motstånd mot polisaktivitet. Det var mest media som var upprörda. Samma media som troligen också var de som i grund och botten utlöste de anlagda bilbränderna genom att utlova stora tipspengar.

Medieskapade bilbränder som skakade media var vad det handlade om. Det var inget som skakade Göteborg. Självklart upprörande. Men inte mer. Händelser som skakat Göteborg i modern tid är av betydligt större och allvarligare karaktär. Exempelvis det polisiära övervåldet under demonstrationerna mot EU och USA år 2001 och Backabranden år 1998.

Advertisements