Hur mycket betalade Expressen till bilbrännarna?

Expressen-journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström skrev förste en usel artikel om Göteborg. En artikel som var rena fantasierna. Den handlade om göteborgarna som gör uppror. En del av upproret menade de två journalisterna fanns i förorterna med kriminella gäng, återkommande upplopp och bilbränder. Problemet var att det påståendet inte var sant, det hade vid tillfället inte förekommit några omfattande bilbränder i Göteborg på flera år och antalet bilbränder totalt har under lång tid minskat i Göteborg.

Något ungdomsupplopp har det inte heller varit i Göteborg på mycket länge. De senaste som liknat ungdomsupplopp är när släkten Ali Khans kriminella nätverk försvarat sina intressen vid polisrazzior i Hammarkullen. Vid de tillfällena har befolkningen i området tagit mycket kraftig avstånd från Ali Khan-släkten och stöttat polisen.

I samband med artikeln hade journalisterna kontakt med ungdomar från olika förorter och olika kriminella gäng. De gjorde upp om att de skulle få tips om något var på gång. Sannolikt erbjöd de också tipspengar om de fick ett tips. Av allt att döma gjorde de detta bland annat med medlemmar i släkten Ali Khans kriminella nätverk. Bara att göra upp om en sak är idiotiskt. Ungdomsupplopp är oplanerade och spontana. Det gäller också de flesta bilbränder som anläggs av ungdomar. Det handlar oftast om att polisen gjort nån insats som retat upp ungdomar. Det är inget som planeras och de går inte att känna till i förväg. Ändå var detta vad som hände denna gång.

Expressen kontaktades med en inspelad film nån timme innan bilbränderna anlades. I filmen framställer en person om genom sina uttalanden kan kopplas till släkten Ali Khan. Bilbränderna startades sedan vid niotiden på kvällen, med brottslingarna och deras brottsliga gärningar fullt synliga i den ljusa kvällen. Mängder med bra filmer för media att tjäna pengar på blev resultatet.

Även om Expressen sannolikt inte betalade ungdomarna för att elda upp bilar så är det nog faktiskt så att Expressen är som skapade och orsakade bilbränderna för en vecka sen.

Inte genom att direkt uppmana till brott som några journalister från Expressen gjorde 1993 när de ville ha bilder på stenkastning och fönsterkrossning i samband med bråk mellan polis och vänsteraktivister i Göteborg. Då betalade Expressen ett antal förortsungdomar för att slänga sten, krossa fönster och slå sönder. Den gången blev journalisterna dömda för sitt agerande.

Istället är det nog så att bilbränderna för en vecka sen är en följd av att några kriminella ungdomar erbjöds tipspengar av Expressen för att tipsa om bilbränder. Utan tipspengarna hade det kanske inte blivit några bilbränder.

Att det var Ali Khan-nätverket som organiserade det hela kan vi inte heller vara säkra på. Det skedde nämligen inte i de stadsdelar där släkten Ali Khan brukar vara verksamma. Andra kriminella kan mycket väl ha haft intresse av att peka ut släkten Ali Khan.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!