Nolltaxa för barn gäller för kollektivtrafiken i stora delar av Sverige

ETC uppmärksammar att staden Berlin inför nolltaxa för barn i kollektivtrafiken. I samband med det skriver de också om nolltaxa i Sverige. Men bara om städer och kommuner där det finns nolltaxa för alla. I Göteborg finns nolltaxa för barn sen mycket länge. Det finns också i många grannkommuner till Göteborg liksom i Stockholm och i Skåne. På många håll gäller det även gymnasielever. Dessutom har det länge funnits nolltaxa för barn i Sverige. Mycket länge i Göteborg.

Det tycks journalisten i ETC, Matthias Göthberg, helt ha missat. Det är faktiskt märkligt att en journalist inte kollar upp såna här saker eller underlåter att nämna det när han nu beskriver utvecklingen i Berlin som revolutionerade. Det kanske den också är så länge vi pratar om Tyskland, men i Sverige är nolltaxa för barn mycket vanligt förekommande utan att ETC ens nämner det. Det blir felaktigt och innebär en falsk beskrivning av verkligheten. Det nämns däremot i Göthbergs artikel att det är dyrare att köpa ett årskort på kollektivtrafiken i Göteborg och Stockholm än i Berlin. Vilket är sant. Kollektivtrafiken i Sverige framställs av Göthberg som sämre än i Berlin och Tyskland, men han underlåter att nämna att det mycket ofta är gratis för barn i Sverige och att pensionärer också åker gratis i många kommuner. i Göteborg åker alla över 65 år gratis på lågtrafiktider.

Det är inte okej at vänstern slarvar med fakta och vilseleder. Göthberg vilseleder. ETC vilseleder och då inte bara om kollektivtrafik, utan exempelvis också om kvinnomord.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!