Mordet i Stocksund har kopplingar till många andra mord och brott

Mordet i Stocksund på en man som verkar vara Sasa (Sasha) Todorovic i Stocksund (observera att det finns flera personer med samma namn i Sverige) har kopplingar till en rad olika brott, rån och mord och en rad kända kriminella. Det betyder inte att några av de personer som var inblandade i tidigare brott skulle vara inblandade i mordet på Todorovic.

En av de personer som mördades i Upplands-Väsby år 2017, Adam Vrenning, ska ha haft en koppling till Sasa Todorovic i form av vänskap eller arbete. Även den person som mördade Vrenning, Adriano Rodriguez, kan ha känt Todorovic.

Helikopterpiloten Alexander Eriksson som var med om det så kallade helikopterånet är enligt en del uppgifter kusin till Vrenning. Via en annan av rånarna som dömdes för helikopterrånet, Goran Bojovic, finns också en koppling till Milan Sevo då de två var vänner. Även Todorovic och Sevo ska enligt en del uppgifter ha känt varandra. Det spekulerades flitigt när det begav sig om att Milan Sevo också skulle kunna vara direkt kopplad till helikopterrånet.

Sasa Todorovic har hyrt en lägenhet i  Stocksund andra hand av en man vid namn Sten Carlgren som själv bor i Sigtuna. Han mördades utanför bostaden

Sten Carlgen är en välkänd företagare i restaurangbranschen. Sen länge har han drivit Mr French men 2018 tog han över Restaurang Fredsgatan 12 AB i Stockholm från Melker Andersson samt Strandbyggan AB från Helena Jansson och Lena Nygårds. Senare samma år tog han också över driften av Wisby Strand Kongress och Kallis i Visby (NT Management AB).

Melker Andersson utsattes för sin del för utpressning och flera attentat riktades mot hans krogar åren 2013-2014 vilka då länge anlitat kriminella element för bevakning och personalrekrytering.

Sten Carlgren tycks tidigare ha varit sportchef i fotbollskluben Märsta IK och var innan dess engagerad i Assyriska BK i Södertälje. Han har som det verkar ingen som helst koppling till organiserad brottslighet eller till den utpressning som ägde rum mot Melker Andersson mer än att han hyr ut en lägenhet till Todorovic.

Den skjutne mannen har dömts för flera mindre brott som gav böter i straff. 2015 dömdes han dock till fängelse sedan han gripits med en laddad revolver. Han uppgav själv att han hade med sig vapnet eftersom en kamrat blivit skjuten dagen före. Vid husrannsakan hemma hos honom hittades flera andra vapen. I rättegången dömdes till fängelse i ett år och fyra månader för narkotikabrott, två fall av vapenbrott och två fall av brott mot vapenlagen.

Enligt uppgifter i Expressen har Todorovic genom åren också varit aktuell i flera stora brottsutredningar om knarksmuggling. I flera år var han häktad i sin frånvaro och efterlyst av svensk polis efter att polisen hittat amfetamin värt 65 miljoner kronor under 2002. Fler andra misstänkta dömdes till tio års fängelse för grovt narkotikabrott och smuggling. 2012 beslutade åklagare att lägga ned förundersökningen mot Todorovic.

Todorovic ska enligt Expressen ha jobbat ihop med en av Sveriges mest kända rånare som uppges ha varit gängledare. Den sistnämnde ska efter avtjänat straff ha sadlat om till företagare. Todorovic sk ha varit säkerhetsansvarig i den tidigare gängledares grönsaksimportföretag. Ett arbete som bland inkluderade resor där förhandlingar om priser och grönsakspartier ingick.

Att han i Expressen kallas krögare kan innebär att han varit ägare eller delägare av en restaurang i Stocksund sim tidigare haft namnet Stocksunds Wärdshus men nu håller på att byggas om till en krog med namnet Ugn enligt ett koncept som ägs av Martin Jämtlid och Fredrik Glejpner. De två senare ska i så fall inte ha varit delägare i själva krogen i Stocksund. Eller så rkive de krögare bara för att Todorovic tidigare drivit restauranger och krogar.

Tre personer har anhållits som misstänkta för mordet på Todorovic.

Läs också:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!