Cissi Wallin åtalas för förtal av Fredrik Virtanen

Cissi Wallin är skådespelare och kolumnist men också en slag pseudokändis som liksom är känd för att vara känd. Mycket på grund av sin öppenhet och rättframhet. Hon är aktiv i feministiska frågor och var mycket aktivt under #metoo-hösten 2017. Numera är hon, sen maj 2019, aktiv på sajten Gardet. En sajt som under augusti präglats av en flera avhopp och konflikter.

Under #metoo-kampanjen anklagade hon Fredrik Virtanen, då skribent på Aftonbladet, för våldtäkt. Han tvingades lämna sitt uppdrag som kolumnist på Aftonbladets ledarsida och lämnade sedan tidningen helt i december 2017. Våldtäkten skulle enligt Wallin ha skett 2006, anmäldes av henne år 2011, men polisutredningen ledde inte till något. Virtanen har hela tiden förnekat brott. SVT:s Uppdrag granskning, Svenska Dagbladet och Expressen fälldes i juni 2018 i Pressens Opinionsnämnd för publiceringar kring Wallins anklagelser mot Virtanen.

Wallin anmäldes för förtal redan i januari 2018 men fortsatte anklaga Virtanen för våldtäkt på social medier. Hon anmäldes därför igen i december 2018, nu för de nya uttalandena. Ytterligare en anmälan för förtal gjordes i mars 2019 efter nya inlägg på Twitter med anklagelser mot Virtanen. Nu har det kommit ett åtal mot Cissi Wallin för grovt förtal:

Jag ska bli åtalad för grovt förtal. En åklagare har, efter en lång och kostsam utredning för skattemedel, nu valt att väcka åtal mot mig. Den formella stämningsansökan kommer på fredag, men jag och mitt juridiska ombud Percy Bratt fick idag beskedet. Jag, ett brottsoffer som för några år sedan polisanmälde den rikskände ledarskribenten och profilerade vänsterdebattören Fredrik Virtanen blir alltså nu själv åtalad. För att i och med #metoo ärligt berättat vad jag utsatts för.

Virtanen är för sin del nöjd med att det till slut blir ett åtal:

Fredrik Virtanen säger att han väntade sig att åtal skulle väckas.

– Jag tycker att det känns väldigt bra att det här kan vara början på att mardrömmen tar slut, säger han.

 

Advertisements