Inga dömda motdemonstranter vid nazistfiaskot i Göteborg 2017

I september 2017 skulle nazisterna genomföra en demonstration, en marsch, i centrala Göteborg. Det misslyckades fullständigt. De gick Från ICA Maxi i Elisedal till ICA Focus i Gårda längs en bakgata vid Mölndalsån, mellan gamla Saab-fabriken och Liseberg och mellan Liseberg och motorvägen. Sen kom de inte längre då polisen stoppade dem De kom inte ens till sin samlingsplats för marschen genom centrala Göteborg. De var kanske knappt 1 000 personer medan omkring 20 000 antifascister väntade på dem vid Heden.

Närt nazisterna inte dök upp tog sig många antifascister in på det område polisen spärrat av och bort mot Liseberg där de stoppades av polisen. Ett antal högerextremister och några kriminella ligister som tagit sig in bland antifascisterna kastade där sten mot polisen för vilket några av dem senare dömdes. Peter Linné kallar dem motdemonstranter, men det är inte sant. Han har ibland svårt att hålla sig till sanningen om det finns en möjlighet att skylla på vänsteraktivister. De var varken motdemonstranter eller antifascister. Ett par av dem har senare dömts för mordet på Magnus Natschki, en homosexuell ung man med vänsteråsikter. I samband med stenkastningen ingrep dessutom antifascister tydligt och klart mot stenkastarna.

Även 15 nazister (skulle varit 16 men en har inte gått att få tag på) från nazistdemonstrationen har nu åtalats för hets mot folkgrupp  och 9 har åtalats för våldsamt upplopp efter att de attackerat poliser och andra vid ICA Focus. Av de 15 åtalade har alla utom 4 tidigare dömts för brott som hets mot folkgrupp, våldsamt upplopp, vapenbrott, misshandel, dopningsbrott, skadegörelse, olaga hot, övergrepp i rättssak, rattfylleri, narkotikabrott med mera. Bland de åtalade finns flera ledande medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) såsom Jimmy Andersson, Pär Öberg, Fredrik Vejdeland och Pär Sjögren. Andra nu åtalade (inklusive den person som inte gått att få tag på) är William Bergström, Danny Jönsson, Fredrik Kosonen, Stefan Lund, Mathias Stöckert, Anders Sundström, Johan Decker, William Börjesson, Björn Jonasson, Kenneth Malmqvist, Dan Dalén och Markus Larsson. En nazist är dömd sen tidigare, Simon Engelin. Han dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Läs också: Bechir Rabani, NMR, 30 september och mordet på Magnus Natchki

Advertisements