Misstänkt bedragare frikänd från inblandning i romansbedrägeri

Stockholms tingsrätt frikände häromdagen en av de personer som varit misstänkt för att ha lurat Sten Heinsoo på cirka 50 miljoner kronorSten Heinsoo själv är sen tidigare dömd för trolöshet mot huvudman, grovt brott, för att han beviljat sig själv lån och överfört över 46 000 000 kr från bankkonton tillhörande ägarfamiljen till målsägandens tidigare arbetsgivare, Einar Mattsson AB. Dessa pengar har Heinsoo, tillsammans med ytterligare pengar som tillhörde målsäganden, fört över till bankkonton i bl.a. Uganda.

Åtalet avsåg ett påstående att den tilltalade i målet, Suleiman SK Mbuga tillsammans med andra personer, däribland Angella Vivienne (Vivian) Chebet, hade vilselett målsäganden, bl.a. genom att påstå att en guldtransport skulle äga rum från Uganda till Sverige. Heinsoo förmåddes överföra ca 50 000 000 kr till den tilltalade och andras bankkonton. Det hela är ett klassiskt så kallat romansbedrägeri.

Suleiman SK Mbuga, som är ugandisk medborgare, utlämnades till Sverige från Förenade Arabemiraten i februari 2019 och har varit häktad sedan dess.

Angella Vivienne (Vivian) Chebet som intalade Sten Heinsoo om att de var ett par fick enligt åtalet honom att betala ut pengarna till konton i Uganda. Hon är gift med Suleiman SK Mbuga men har inte kunnat åtals då hon hållit sig undan, troligen i Uganda. Hon är dock misstänkt för bedrägeri.

Tingsrätten ansåg att det var visat att målsäganden hade blivit utsatt för ett grovt bedrägeri. Däremot ansåg tingsrätten det inte styrkt att Suleiman SK Mbuga varit inblandad i brottsligheten. Två nämndemän var skiljaktiga och ansåg det styrkt att den tilltalade gjort sig skyldig till medhjälp till grovt bedrägeri.

Advertisements