Bomber i Stockholm sammankopplade

Natten till idag exploderade en bomb på Nytorgsgatan 11 B. På adressen bor en person som är kopplad till företaget Pro Gym i Stockholm AB, närmare bestämt suppleant i styrelsen. Hon bor tillsammans med en person som är bror till den som är ordinarie ledamot i styrelsen för företaget samt VD.

VD:n bor för sin del på Besmansvägen 11 i Abrahamsberg där en bomb exploderade för fem dagar sen. Det är sannolikt att de två bomberna hör ihop. De berörda personerna har inga kända kopplingar till organiserad brottslighet, men en släkting har dödats i en våldshändelse och en eventuell släkting dömts för dödligt våld. De personer som nu troligen utsatts för hot genom bombattentaten bär naturligtvis inget som helst ansvar för eventuella släktingars våldsdåd.

En man vid namn Lance Dowdell (far till de två som nu hotats) dödades i augusti 2013 på Magnus Ladulåsgatan 32 A i Stockholm. En person, Marco Moreno de Leon, dömdes i januari 2014 i Stockholms tingsrätt för dråp till fängelse i 8 år och 6 månader efter att Lance Dowdell dött av de skottskador han fått. Ytterligare en person dömdes för skyddande av brottsling till  fängelse i 1 år och 4 månader.

En annan eventuell släkting till de personer som nu hotats dömdes i maj 2016 i Solna tingsrätt för dråp till fängelse i två år. Detta efter att han i december 2015 på Degerbygränd i Rinkeby dödat en person vid namn Alan Wandi med en kniv. Han hävdade själv nödvärn då han utsattes för ett rånförsök och hotades med ett skjutvapen. Han uppgav också att inte haft till uppsåt att döda Wandi. Tingsrätten menade att det rörde sig om nödvärn men att han ändå haft så kallat likgiltighetsuppsåt. Dvs han struntade i konsekvenserna av att hugga Wandi med en kniv. Dessutom menade de att våldet var oförsvarligt, dvs för kraftigt.

Kanske är det något av dessa fall som lett till att släktingar till någon av de dömda eller på annat sätt berörda nu hotats med hjälp av bomber. Kanske är det nåt helt annat. I inget av fallen finns det någon känd koppling till kriminella gäng, däremot till missbruk och missbrukskretsar i det första fallet.

Natten till idag tycks det också ha sprängts en bomb i Vaxholm. Den har sannolikt inget samband med de andra två bomberna,

Advertisements