Petter Stordalen och riskapitalbolag köper charterbolaget Ving

Petter Stordalen, norsk hotellmagnat med stor verksamhet i Sverige har tillsammans med riskkapitalbolagen Altor och TDR Capital köpt tillgångarna och verksamheten i resebyrån och charterturistföretaget Ving Sverige AB medan själva bolaget satts i konkurs. Stordalens Strawberry Group AS och Altor tar över 40%  var i bolaget medan TDR Capital köper 20%.

Förutom Ving i Sverige omfattar köpet också Ving Norge AS, Oy Tjäreborg  AB i Finland, danska Spies A/S och flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia som ska byta namn till Sunclass Airlines. Även en del av de andra företagen kan sättas i konkurs varvid köparna i så fall bara köper inkråmen i de bolagen precis som med Ving Sverige AB. All verksamhet kommer att samlas i ett nytt bolag skapat av de nya ägarna.

De köpta bolagen har totalt 2 300 anställda och ingår idag i en koncern där det svenska moderbolaget heter Thomas Cook Nordic Holdings Aktiebolag vilket i sin tur ägs av danska Parkway Northern Europe Holding A/S som ägs av Parkway Ltd i skattesmitarlandet Guernsey. Ägare äv det bolaget är den konkursade Thomas Cook-koncernen. Spies A/S ägs idag av Thomas Cook Northern Europe A/S som ägs av svenska Thomas Cook Nordic Holdings Aktiebolag. Det bolaget äger också finska Oy Tjäreborg AB och Ving Norge AS. Närmare 1 000 av de anställda finns i Thomas Cook Airlines Scandinavia A/S som ägs direkt av Thomas Cook Group Airlines Limited.

Ett annat svenskägt riskkapitalbolag har också varit med i budstriden om Ving, nämligen Triton, men de har hoppat av affären, enligt DI på grund av att hela affären ska ha blivit för komplicerad.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!