Även politiska idioter kan vara bra författare

Jag vet inget om Peter Handke som författare. Har aldrig läst något av honom och har inte följt hans liv och leverne. Jag har ingen uppfattning om hans författarskap i sig. För jag vet inget om det. Det verkar dock som hans sagt några mindre övertänkta saker om det forna Jugoslavien eller om de var övertänkta uttalanden så har han intagit en i min uppfattning märklig politisk ståndpunkt.

Men oavsett korkade uttalanden så kan Handke naturligtvis vara en bra författare ändå. Jag vet flera SF-författare som är reaktionära som bara den. En del är och var sannolikt fascister, andra extrema högerlibertarianer. Ett typexempel är Robert A. Heinlein och åter en annan är Jerry Pournelle. Jag gillar och läser deras böcker ändå. Så kan det naturligtvis vara med andra författare också även om jag ofta föredrar författare med vänsteråsikter. Att var fascist eller högerextrem på annat sätt innebär naturligtvis inte att författaren måste var en dålig författare.

Nu är Handke, om jag förstått det rätt, varken fascist eller högerextrem, så just det är inget problem i hans fall. Men uppenbarligen har han uttalats slarvigt. Som jag ser det är det naturligtvis inget hinder för att få ett nobelpris i litteratur.

Advertisements