Mord i London kopplat till mord i Malmö

I augusti mördades läkaren Karolin Hakim på öppen gata i Malmö. Trolig måltavla var hennes sambo:

Först blev hennes sambo beskjuten av två män när han bar parets två månader gamla barn i famnen, och började springa. Männen sköt flera skott efter honom, enligt vittnen. Han tappade barnet på gatan men fortsatte springa samtidigt som männen sköt efter honom.

[…]

Karolin Hakim tog upp barnet och sprang till en trottoar på andra sidan gatan. Då sköts hon av en av skyttarna som var på väg till en väntande flyktbil. Skytten var omaskerad och stod bara några meter från Karolin Hakim när han sköt henne med flera skott, enligt vittnen som Kvällsposten talat med. 

Efteråt försvann de två skyttarna i en väntande grå Mercedes-Benz som påträffades kort efteråt. Innan de två skyttarna lämnade bilen satte de eld på den. 

Karolin Hakims sambo, Naief Adawi, har tidigare dömts till 8 års fängelse för Brøndbyrånet år 2008.

Nu har det skett ett mord i London som troligen är kopplat till Brøndbyrånet och läkarmordet i Malmö. På julaftonskvällen mördades en 36-årig man som tidigare var hemmahörande i Malmö, Flamur Beqiri (också känd som Alex), vid dörren till sin bostad på Battersea Church Road i London där han bor sen tre år tillbaka. Gatan ligger i ett välbärgat område i sydvästra London. Den skjutne mannen var nära vän till Adawi och Hakim och gammal vän till Adawi.

Mordet var nummer 142 i London detta år, det högsta antalet mord ett enskilt år sen 2008.

När Beqiri sköts var han i sällskap med sin hustru och ett yngre barn. Den skjutne mannen ska bland annat ha drivit ett skivbolag, 20/20 Records AB, ihop med Kabiru Bello (ordförande i styrelsen) och Peter Olof Andreas Grahn (suppleant i styrelsen).

Beqiri har tidigare misstänkts för inblandning i en stor cannabissmugglingshärva år 2007 ihop med Cemalettin Bektas och Beytullah Nergiz. Han tycks också ha varit vän med Tamer Zahran, bror eller kusin till två av de som dömdes för Brøndbyrånet, och själv dömd till fängelse i fyra år och 5 månader för grovt vapenbrott år 2017 tillsammans med två andra personer, Björn Nyman och Dragan Zeljo. Tamer Zahran har också kopplingar till en ökänd europeisk gangster, Ridouan Taghi, och har därmed indirekta kopplingar till en lång rad mord i Spanien och Sverige.

Mordet skulle kunna ha koppling till Brøndbyrånet. Att stora rån i efterhand kantas av mord på folk som vari inblandade på något sätt är vanligt, det gäller exempelvis Landvetterrånet, Arlandarånet och Brink’s-Mat. Men det kan ju handla om nåt helt annat också. En koppling till mordet i Malmö förefaller dock sannolik. Mordets utförande liknar mordet i Malmö och det liknar också mordet på Xheladin Purava i Göteborg år 2011.

Offrets syster, Missé Beqiri, en brittisk pseudokändis från dokusåpan The Real Housewifes of Cheshire, har varit gift med fotbollsspelaren Anders Lindegaard. Även den skjutne mannens hustru, Deborah Krasniqi, ska ha varit med i nåt avsnitt av The Real Housewifes.

Advertisements