Iran ger inte stöd till islamister eller terrorister

Shiamuslimska Iran må vara en prästdiktatur där bara en tro är tillåten. Det är allt annat än en demokrati. Men landet är också motståndare till islamister och ger absolut inget stöd till terrorister. När Håkan Boström helt utan belägg påstår det på ledarsidan i GP sprider han utan tvekan en falsk nyhet. En lögn.

Islamister som IS och Al-Qaida är sunni-muslimer och de som ger stöd till dem är Iran stora motståndare i Mellanöstern, dvs Saudiarabien och dess allierade. Saudiarabien och dess allierade år i sin tur stöd från USA. USA ger inget direkt stöd till islamister men indirekt gör de onekligen det. Att påstå USA stöder islamister är mer sant än att påstå att Iran gör det.

Iran ger stöd till Hizbollah i Libanon. De kallas ofta för terrorister, men de är inte terrorister. De utför exempelvis inga terrordåd. De kallas för terrorister därför att de utfört attentat mot Israel i samband med att Israel angripit Libanon och attentat i samband med inbördeskriget i Libanon där USA stödde en annan sida i striderna. Men sådant är legitima stridshandlingar och det gör ingen organisation eller människa till terrorist. Dessutom har de stridit på diktatorn Assads sida i Syrien (han har också fått stöd från Iran).

Däremot är Hizbollah en reaktionär shiamuslimsk organisation som jag inte har det minsta sympati för. De har dock under lång tid deltagit i regeringar i Libanon och har i praktiken kontroll över södra delen av landet. Inget av detta gör dem till terrorister.

Håkan Boström sprider antingen helt medvetet felaktigheter och lögner i GP eller så vet han inte vad han snackar om. Och varför ska Europa sastsa lika mycket pengar på försvaret som USA? Det borde väl istället vara så att USA satsade lika lite som Europa och dessutom upphörde med sitt stöd till islamistiska diktaturer som Saudiarabien och ockupationsmakter som Israel.

Advertisements