Medias rasistiska logik när det gäller grov brottslighet

Först var det det ökade antalet skjutningar som var det stora problemet i gammelmedia. När det gäller skjutningar finns det en koppling till gatugäng i förorter. Borgarmedias journalister anser att skjutningarna hänger ihop med konflikter om narkotikamarknader. Det är dock inte möjligt att belägga detta. Däremot går det att belägga en koppling till stora rån och efter att de försvunnit till bedrägerier. De sista 15-20 åren har antalet skjutningar ökat men 2019 minskade de igen. I Göteborg började de minska i antal redan 2013.

När skjutningarna minskade i antal förra året och princip försvann i Göteborg så var det knivskärningar och knivmord som blev det stora problemet i media. Detta då ett par uppmärksammade fall i centrala Göteborg utfördes av personer som härstammar från andra länder. Snabbt blev det emellertid klart för alla att knivmord i alla tider varit det vanligaste i Sverige och det typiska knivmordet är en full svensk man som knivar ihjäl en annan full svensk man. Dessutom har ju den sortens mord minskat kraftigt som en följd av minska alkoholdrickande. Vips försvann därefter knivskärningar och knivmord från medias agenda.

Istället vara det nu sprängningar som var problemet efter några enorma bomber i Linköping och Stockholm och väldigt många sprängningar i Malmö. Problemet med sprängningar visserligen minskat de senaste åren i Malmö och i Göteborg har det aldrig blivit eller varit nåt större problem. Sprängningar av allvarlig art har främst skett i Östergötland och Stockholmsområdet medan majoriteten av bomber i Malmö varit fyrverkeripjäser och rörbomber som i allmänhet inte kunnat döda nån även om de kan skada folk allvarligt. Antalet personer som dött i sprängningar är få och de flesta som dött återfinns i Göteborg som har mycket få sprängningar. Men när det kom fram att de flesta större bomber det senast året kan knytas till folk med helsvenska efternamn och till Bandidos MC blev det tyst i media.

Nu började media jaga en ny sorts brott som de kunde skriva om och där det tror att de kan knytas till invandrarungdomar. Svaret på medias rasistiska jakt och logik blev ungdomsrån. Antalet anmälda ungdomsrån har ökat rejält de senaste åren och de som begår rånen är fattiga ungdomar. Andelen med utländsk bakgrund är hög bland de som är fattiga och därför också bland det som utför ungdomsrån så nu är ungdomsrån det stora problemet vad det gäller brottslighet i högermedia och borgarmedia. Men faktum är att ingen vet om ungdomsrånen faktiskt ökar då undersökningar som Skolundersökningen om brott (SUB) inte visar att fler ungdomar utsatts för rån eller deltagit i rån än tidigare. Något som kan betyda att det ökade antalet anmälda rån är en ren försäkringsfråga. Dyrbarare telefoner som är värda mycket mer än självrisken gör det helt enkelt nödvändigt att polisanmäla för att få ut försäkringspengar.

Medias rasistiska logik gör att jagar efter brott som begås av invandrare för att försöka beskriva dessa brott som det stora problemet och som ett resultat av den stora flyktingvågen 2015. Vilket ju inte är möjligt när det gäller varken skjutningar, knivmord, bomber eller ungdomsrån. Men media och andra med rasistiska fördomar försöker göra det. De till och med ljuger för att försöka skapa en falsk rasistisk bild av verkligheten.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!