Ioan Ursuts andra rymning – med hjälp av smör och lakan

Efter att Ioan Ursut gripits efter sin första rymning från Norrköpingsanstalten år 1988 så sattes han istället på Hall utanför Södertälje. Han lyckades dock snart rymma igen. Redan den 5 september 1988 tog han sig därifrån. Han smorde in sig med smör som han tagit i matsalen och tog sig genom ett ventilationstrumma som var 17 x 49 centimeter stort, dvs mycket litet. Därefter firade han ner sig med ett lakan.

Efter ett par månader på fri fot och nya brott sköt han mot polisspanarna Stefan Wahlberg och Björn Kastebring (den förstnämnde träffades av tre skott) på Mariatorget på Södermalm i Stockholm i oktober 1989. Skottlossningen ägde rum efter att Ursut upptäcks på en restaurang av en polisspanare. Polisen beslutade att vänta med att gripa honom till han kom ut från restaurangen. Under väntan så fick Ursut en varning av en annan man som känt igen poliserna utanför så när han lämnade visste han att polisen fanns utanför:

Stefan Wahlberg blev igenkänd av en person han hade varit med om att gripa vid ett tidigare tillfälle. Mannen, som osannolikt nog var bekant med Ursut, gick in på restaurangen och berättade att polisen fanns i närheten. När Ursut kom ut gick han i snabb takt mot Hornsgatan.

– Vi trodde att han skulle hoppa in i en bil och ökade takten. Det var hans plan, att vi skulle markera ut oss, berättar Stefan.

Ursut stannar och lyfter en aning på armarna, som för att dra in den kalla kvällsluften i lungorna. I nästa ögonblick skjuter han från 30 meter. Stefan Wahlberg träffas av en rikoschett i underlivet och faller. Några ögonblick senare är också Björn Kastebring skjuten.

– Det gjorde fasansfullt ont, men jag fick upp vapnet och gjorde mantelrörelse. Sedan smäller det en gång till.

Ursut har närmat sig bakifrån och skjutit. Nu träffas Stefan lågt och kulan går snett genom överkroppen. Ursut står nu en knapp meter bort och Stefan, som har tappat pistolen, försöker skydda sig genom att sparka.

– Dödsångesten är total. Han siktar och skjuter rakt i magen. Avståndet är så kort att det blir krutstänk på jackan. De två första skotten kan jag förstå, vi var tjuv och polis. Men det sista förlåter jag aldrig.

Ursut försvann efter skjutningen mot Hornsgatan.

Han greps 10 dygn senare och dömdes till åtta års fängelse för de brott han begått när han befann sig på rymmen.

Advertisements