Dom i mål om stuprörsbomb i Örebro

Örebro tingsrätt dömde i fredags en 34-årig man till fängelse i tre och ett halvt år för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse för den bomb och andra sprängämnen som hittades i och omkring ett bostadsområde på Norr i Örebro i februari. En 20-årig man dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Från början fanns 4 personer som misstänktes för inblandning i dådet men bara två åtalades.

Efter tips från allmänheten kallades polis till ett bostadsområde på Norr i Örebro den 4 februari i år och fyra män kunde gripas. Med hjälp av polishundarna Max och Rolle upptäcktes en färdig bomb i ett stuprör bakom ett bostadshus. Ytterligare sprängmedel och sprängpatroner hittades i närheten, dels i skogen, dels i en parkerad bil. Nationella bombskyddet kallades till platsen och ett omfattande arbete med att evakuera förskola, skola, bostäder och andra lokaler i närheten av fyndplatsen genomfördes.

Två av männen åtalades och nu har en av männen enligt domen kunnat knytas till bomben och övriga sprängmedel för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den yngre av männen kunde knytas till bomben i stupröret på så sätt att det var han som gömt bomben men åklagaren lyckades inte bevisa att han haft del i någon planering i efterföljande brottslighet, dvs. kännedom om och hur bomben skulle användas. Detta låter som ett mycket märkligt resonemang. En person som placerar ut en bomb och vet att det är en bomb vet naturligtvis också vad en bomb används till.

Den äldre av de dömda männen, Linus Martinsen, ska vara medlem i Bandidos MC. 2019 var han åtalad för rån men friades. Den yngre av de dömda ska enligt uppgift ha namnet Philip Stigeborn.

Rättens ordförande, lagmannen Björn Lindén har lämnat följande kommentar i ett pressmeddelande med anledning av domen:

– Sprängladdningar av det slag som var aktuellt i målet förekommer i kriminella miljöer för att skrämma och skada motståndare, något som under senare år blivit allt vanligare. Det var enligt tingsrättens bedömning tveklöst så att bomben och övriga sprängmedel kunnat användas som hjälpmedel vid brottet allmänfarlig ödeläggelse. Bombens farlighet och sprängkraft samt mängden sprängämnen har återspeglats i de straff som dömts ut.

Detta är bara ett av många sprängdåd och andra grova brott som kopplats till Bandidos MC under de senaste åren:

 

 

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!