Fyra Bandidosmedlemmar dömda för utpressning

Den 29 mars 2019 slog polisen till mot en mc-klubbs lokaler i Vara. Det rörde sig om en razzia mot Bandidos MC Probationary Chapter Skara, tidigare Bear Jaw MC. Anledningen till razzian var att medlemmar i klubben bedrivit utpressning mot en företagare i byggbranschen. Föreningen flyttade in i lokalerna i Vara år 2016.

Bakgrunden till utpressningen mot byggföretagaren är att företagaren anställde arbetskraft som var kopplad till Hells Angels. Företagaren köpte därefter ut arbetarna efter att hans svåger medlat med Hell Angels. Efter det fick byggföretagaren så kallat beskydd av Bandidos, men svågern ska i sin tur ha lurat Bandidos på pengar eller nåt annat varvid Bandidos menade att en skuld uppstått. Personer från Bandidos MC menade då att företagaren skulle betala svågerns skuld. Detta meddelades vid ett möte mellan företagaren och Bandidos-medlemmar på Mcdonalds i Kungälv i mars i år.

Några dagar senare beordrades mannen till Bandidos lokal på Marieholmsgatan i Göteborg där de meddelade att han skulle betala 100 000 kronor i kontanter, samt lämna ifrån sig sina två fyrhjulingar. Ytterligare fem dagar senare överlämnad han pengarna och fyrhjulingarna. Bandidos var ändå inte nöjda och företagaren tvingades köpa en motorcykel åt en av männen samt lämna sin villa i Vårgårda olåst den 24 mars. Detta ledde till att det från bostaden och dess närhet stals stereoutrustning, högtalare, verktyg och annan elektronik samt en bil till ett sammanlagt värde av ungefär 110 000 kronor.

Hela utpressningsaffären avslöjades när polisen larmades till villan i Vårgårda i samband med stölderna den 24 mars. Vid en razzia i Bandidos lokaler i Marieholm påträffades en av fyrhjulingarna. Förundersökningen ledde så småningom till att fyra män, Zoran Gucanin, Roland Kovacs, Jonas Ljungdahl och Patrick Tjust åtalades för grov utpressning. Samtliga fyra har medlemskap eller koppling till Bandidos MC åtalades för grov utpressning. Ett par av dem är knutna till klubben med lokal i Vara och ett par av dem till Bandidos MC i Göteborg. En av de senare uppges av polisen agera som president i Bandidos MC Göteborg. Patrick Tjust är son till en kriminalinspektör men växte troligen upp med en styvfar då mamman gifte om sig. Ytterligare två personer var under utredningen misstänkta för att ha varit inblandade i utpressningen men de åtalades inte.

Samtliga fyra dömda har förnekat brott men dömdes av tingsrätten för grov utpressning till fängelse i 2 år. Stölderna i det olåsta huset ingick dock inte som en del av domen och de friades alltså från ansvarighet för dessa. Det är troligt att domen kommer att överklagas.

Fler av de dömda männen har tidigare dömts för brott. I april 2018 dömdes den förre presidenten för Skaraklubben med lokaler i Vara kommun och ytterligare fem män med band till Bandidos för narkotikabrott. Den förre presidenten fälldes då även för människorov och försök till två utpressningar samt ringa dopingbrott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!