Två spanska knarkhärvor med koppling till Sverige

Nationella polisen i Spanien och Guardia Civil har i en operation med namnet Juguete-Boxer avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt narkotikahandel och smugglat droger främst mellan Spanien och Sverige.

Den som anses vara ledande i gänget är en svensk medborgare. Han är bosatt i Benahavis och är känd av polisen i Sverige sen tidigare. Sverige har varit målet för narkotikan som transporterats i lastbilar. Den utpekade huvudmannen från Sverige har också varit mottagare av försändelserna. En industrilokal i San Pedro de Alcántara var smugglarnas lager och logistikcentrum. Flertalet ligamedlemmar uppges ha varit svenskar men personer från en rad olika länder såsom bland annat Norge (bosatt i Benalmádena i Spanien), Tyskland, Polen, Storbritannien, Belgien, Frankrike, Portugal och Nederländerna har gripits.

Vid flera tillslag har polisen hittat bland annat  714,5 kilo hasch, 226,4 kilo marijuana och 0,463 kilo amfetamin. De har också beslagtagit 13 märkesklockor, 14 fordon (lastbilar, bilar och motorcyklar) plus 136 507 euro i kontanter.

Guardia Civil kom det kriminella nätverket ligan på spåren i mars då ett paket innehållande narkotika som skulle skickas till Sverige hittades. Paketet var skickat av kvinna som är nederländsk medborgare. Efter att ha spanat på kvinnan upptäcktes en omfattande verksamhet med smuggling av narkotika.  Kvinnan har enligt den spanska polisen medverkat till smuggling av narkotika till Sverige under flera år.

I maj förra året, stoppade tysk gränspolis i Lübeck en av nätverkets lastbilar, just som den skulle köra ombord på en färja till Sverige och beslagtog 92 kilo hasch som fanns gömd i lasten. Då kunde dock ingen koppling till avsändarna hittas.

I januari beslagtog polisen en försändelse som innehöll 55 kilo marijuana på väg till Sverige gömd i en trädgårdsfontän. I februari skickades ytterligare 250 kilo hasch och 150 kilo marijuana från lokalen i San Pedro de Alcántara, i en lastbil till Sverige. Mottagarna av denna transport greps av svensk polis när transporten anlände men ingen koppling gjordes då till nätverket i Spanien.

Det beskrivna kriminella nätverket och deras smugglingsoperation har ingen koppling till Dödspatrullen (3MST) och ett liknande ärende som rullats upp i Sverige och Barcelona. Där har smugglingen genomförts genom att paket med kläder och liknande också innehållit narkotika.

I Sverige har bl.a. en kvinna i Norrland varit mottagare av de sistnämnda paketen. Hon anses ha agerat bulvan åt Dödspatrullen samt övervakats och hotats av dem för att fortsätta stå som mottagare av paket med cannabis mot en förhållandevis liten ersättning. Kvinnan och ytterligare några personer har dömts av Sundsvalls tingsrätt för delaktighet i narkotikabrottsligheten. Förutom cannabis har paketen kvinnan mottagit också innehållit oxy (oxycontin). Mottagare har även hittats i Stockholm och på andra orter, men de har inte gripits eller åtalats.

Två medlemmar (bröder) i den så kallade Dödspatrullen har gripits i Barcelona för inblandning i smugglingen men inga försök har gjorts för att sätta fast det egentliga mottagarna i Sverige trots att polisen vet vilka det är och trots att det finns bevis och vittnesmål mot dem. Det är ett typexempel på hur den svenska polisen arbetar med narkotikabrott. Brukarna och gatulangarna jagas men grossisterna och gängledarna lämnas ifred. En av dem greps redan 2018 för inblandning i en svensk narkotikahärva men frikändes ihop med sin bror och flyttade därefter till Spanien.