Tre viktiga ledarfigurer i Södertäljenätverket gripna

Tidigare har personer i Stockholm, Göteborg och Malmö gripits som en följd av att den franska polisen knäckte det krypterade nätverket EncroChat. Nu har tre män från Södertälje också gripits som misstänkta för grovt vapeninnehav, grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. De tre ska ha smugglat och hanterat stora mängder kokain, cannabis och andra droger som sålts vidare till andra kriminella gäng i Mellansverige.

De tre gripna männen är 29, 34, och 37 år gamla och anses alla ha ledande positioner i Södertäljenätverket. Alla är tidigare straffade. 29-åringen kom nyligen ut efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för ett uppmärksammat mord på en medlem i ett konkurrerande nätverk. Rimligen handlar det om Abraham Aho och mordet på K-Sigge på Café Oasen i Ronna, Södertälje. De är alla tre nu misstänkta för grovt narkotikabrott. 34-åringen och 37-åringen åtalades dessutom i början av september för grovt vapenbrott för att hanterat en pistol försedd med lasersikte och extra stort magasin. 29-åringen misstänks också för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Uppsala.

Insatsen som ledde till att franska polisen knäckte det krypterade nätverket EncroChat har lett till en mängd gripanden i hela Europa, Inte bara i Sverige. Poliser i flera europeiska länder har inlett ett omfattande samarbete som de kallar Operation Robinson.

Flera narkotikasmugglingsnätverk har knäckts i Sverige med anledning av den information som polisen snappat genom avlyssningen av det krypterade nätverket som pågick i månader innan bolaget som drev nätverket stängde ner det. När narkotikamarknaden störs på detta sätt kan det resultera i en öka konfliktnivå bland de kriminella gängen som sköter gatulangningen. Gatunätverken måste söka nya leverantörer och de som har tillgång till narkotika expanderar till nya områden som tidigare kontrollerats av andra gäng. Sådant leder till konflikter. Det kan vara vad vi sett i Stockholm under det gångna halvåret.

Läs mer om EncroChat:

Läs mer om Södertäljenätverket:

Läs mer om Södertälje:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!